Oudheidkamer Zuidwolde heeft nu al tien boerderijenboeken, Rabbinge en Wildenberg zijn aan de serie toegevoegd

Van links naar rechts Jannes Scheper, Bert steenbergen en Henk Bartelds met het tiende boerderijenboek. Aangeleverde foto

De Oudheidkamer Zuidwolde heeft een mijlpaal bereikt: vrijdag werd het tiende boerderijenboek van de oude gemeente Zuidwolde gepresenteerd. In dit jubileumboek komen de buurtschappen Rabbinge en Wildenberg aan bod.
Lees meer over
De Wolden

Het tiende deel van de reeks ‘De Boerderijen van Zuidwolde’ komt voor rekening van de auteurs Henk Bartelds en Jannes Scheper. Ze beschrijven in de eerste pagina’s de boerderijen op Rabbinge en Wildenberg, twee laatmiddeleeuwse nederzettingen in het Reestdal. In het derde hoofdstuk komen de ontginningsboerderijen aan de Nieuwe Dijk aan de orde, voor zover gelegen in het Rabbingerveld en het veld van Wildenberg. Deze laatste gebieden worden tegenwoordig vaak als Nolderveld op de kaart gezet, maar tot Nolde hebben zij nooit behoord.

Teruggegeven aan de natuur

De ontginningen aan de Nieuwe Dijk hebben de aanblik van het gebied tot zo’n halve eeuw geleden sterk veranderd, van natuur naar agrarisch gebied. Daarna kwam opnieuw een grote verandering op gang de andere kant op en werden grote delen van het gebied teruggegeven aan de natuur. Het resultaat is dat er vandaag de dag nog slechts twee melkveehouders in het beschreven gebied actief zijn. Daarnaast is een tweetal beheerboerderijen van Stichting Het Drents Landschap aanwezig.

De beschrijving van de boerderijen en hun bewoners wordt afgewisseld met een aantal toegiften. Daarin wordt onder meer verhaald van de poging om een korenmolen op Wildenberg te stichten en komt de vraag op of de vermelding van een ‘genevercoper’ op Rabbinge betekende dat er hier ooit een herberg of kroeg is geweest. Ook komt het ‘bruggetje van Bartje’ aan de orde en de ‘spooklanding’ van een Duits vliegtuig aan de Nieuwe Dijk.

Het boek bevat telt ruim 110 pagina’s en de tekst is opgeluisterd met talrijke foto’s en andere illustraties. Het boek is te verkrijgen bij Cultuurhistorisch Museum De Wemme en via www.oudheidkamerzuidwolde.nl , of e-mail: info@oudheidkamerzuidwolde. Het kost 15 euro of 20 euro inclusief verzendkosten.

Nieuws

menu