Ruimtegebrek dreigt op begraafplaats Ruinen: gemeente De Wolden wil 235 graven ruimen

De ingang van de begraafplaats in Ruinen. Foto: Google Maps

Als er niet wordt ingegrepen, is er op de begraafplaats in Ruinen over vier jaar geen ruimte meer voor nieuwe graven. Om ruimte te maken, wil gemeente De Wolden 235 rustplaatsen gaan ruimen.
Lees meer over
De Wolden

De graven waar de gemeente zich op richt, liggen op het noordelijke gedeelte van de begraafplaats en zijn uitgegeven tussen 1933 en 1999. Het gaat om een vak van 175 rustplaatsen en een stuk waar zich 60 graven bevinden. Eerder plaatste de gemeente bordjes bij de betreffende graven, waar melding werd gedaan van de ruimingsplannen. Hierop zijn nog geen reacties binnengekomen bij De Wolden volgens woordvoerder Hans Vonk.

Het oudste gedeelte van de begraafplaats, langs de Kloosterstraat, blijft voorlopig intact. Hier springen veel kapotte en verwaarloosde graven in het oog, die stammen uit 1930 en eerder. „Met deze graven kunnen wij als gemeente niet zo veel”, zegt Vonk. „Flora- en faunawetgeving beperkt ons hierin, omdat er sperwers broeden in het naastgelegen bosje. Ook kan die grond vervolgens niet opnieuw in gebruik worden genomen, omdat de kwaliteit van de bodem niet goed genoeg is.”

Verzamelgraf

De komende tijd gaat de gemeente bekijken of er graven zijn met een historische betekenis. Als dit het geval is, wordt onderzocht hoe deze behouden kunnen worden.

De resten van de geruimde graven komen in een verzamelgraf elders op de begraafplaats. Hierbij zal een klein monument worden neergezet. Nabestaanden kunnen tot 1 augustus 2021 contact opnemen met de gemeente voor een oplossing, zoals het herbegraven van de resten.

Nieuws

Meest gelezen

menu