Scala’s cultuurfeest brengt veel enthousiasme bij leerlingen De Arendsvleugel in Ruinerwold

De buren van de christelijke basisschool De Arendsvleugel in Ruinerwold konden donderdagmorgen volop genieten van tromgeroffel. Buiten op het schoolplein had slagwerkdocent Matthias van Olst een flink aantal djembés klaarstaan voor verschillende groepen van de school. De leerlingen kregen een snelcursus djembéspelen en waren enorm enthousiast.

De workshop djembé onder leiding van Matthias van Olst vond buiten op het schoolplein plaats.

De workshop djembé onder leiding van Matthias van Olst vond buiten op het schoolplein plaats. Foto: Artizzl Media / Peter Nefkens

Van Olst was een van de drie docenten van Scala, Centrum voor de Kunsten, dat drie weken lang langs meer dan dertig scholen in het werkgebied toert in het kader van Scala’s cultuurfeest. „Toen wij de mail met de uitnodiging kregen, hebben we ons geen moment bedacht en onze school ingeschreven”, zegt Akkelien Zijlstra , intern begeleider van de school. „Het was namelijk wie het eerst komt, die het eerst maalt en zo’n kans wil je wel pakken.”

Geen extra activiteiten

Behalve bij De Arendsvleugel was Scala bij nog drie andere scholen in De Wolden welkom, te weten in Alteveer, Kerkenveld en Veeningen. „We pakken elke dag twee scholen, een in de ochtend en een in de middag. We overvallen ze met het cultuurfeest, dat is opgezet omdat we vanwege de lockdown bijna geen extra activiteiten konden ontplooien”, zegt Van Olst. „Wij bieden dit programma aan met behalve djembé ook dans en muziek.”

Het was een lastminute-actie van Scala, zo zegt de slagwerker. „We konden er pas mee beginnen op het moment dat de lockdown voorbij was. Scholen moesten er wel open voor staan en kijken of het in hun programma paste.” Voor Akkelien Zijlstra was dat geen enkel probleem. „De mensen van Scala nemen een flink aantal instrumenten mee, die wij niet hebben. Het is een stimulans voor de leerlingen. Interactie is heel belangrijk. Je kunt wel leuk filmpjes op het digibord late zien, maar dit geeft veel meer wisselwerking.”

Verschillende combinaties

Scala kwam behalve met Matthias van Olst met dansdocente Lianne Jacobs en muziekdocent P.M. O’Sullivan. Daarnaast zijn er nog drie andere Scala-medewerkers die worden ingezet. „We wisselen het af en werken ook in verschillende combinaties”, legt Van Olst uit. O’Sullivan is blij verrast door het enthousiasme van de schooljeugd in Ruinerwold. „Maar er zit wel een groot verschil tussen de groepen 5/6 en de kleuters, bij de laatste groep moet je heel zachtjes werken.” Voor het dansen geldt dat ook. Lianne: „Bij groep 3 en 4 moet je bijvoorbeeld eerst inschatten of ze vooral expressie willen of ook al wat choreografie.”

Het Scala cultuurfeest gaat tot en met volgende week rond in de regio van de culturele organisatie.

Je kunt deze onderwerpen volgen
De Wolden
menu