Voormalige studio familie Karst in Zuidwolde omgebouwd voor opvang Oekraïners

De voormalige studio van muziekfamilie Karst wordt verbouwd tot huis voor vluchtelingen uit Oekraïne. Foto: Artizzl Media / Peter Nefkens

Er is decennialang nieuwe muziek bedacht en opgenomen, maar nu is de oude studio van de familie Karst aan de Leeuwenveenseweg helemaal verbouwd. Eigenaar Heino Bouman wil er samen met zijn vrouw Marian vier vluchtelingen uit Oekraïne opvangen.
Lees meer over
De Wolden

„Sinds we hier wonen, hebben we nagedacht over wat we met de studio wilden doen. We hebben er een architect bijgehaald, er kwamen ideeën voorbij als een theehuisje of Bed & Breakfast, uiteindelijk besloten we er maar even niets mee te doen”, vertelt Heino. „We hebben er een eetkamertafel neergezet en er stond nog een oude stoel van René Karst, zo kon de jeugd er vertier hebben.” Tot de oorlog in Oekraïne uitbrak en er een vluchtelingenstroom op gang kwam.

Privacy kwijt

„We hadden het er samen over hoe we die mensen konden helpen. Het was eerst de bedoeling om mensen in huis te halen, maar dan ben je toch je privacy kwijt. Tot Marian met de studio op de proppen kwam. Dat was wel even een uitdaging, want die moest wel rigoureus worden verbouwd. Maar ik vond dat zo leuk en gaaf! Ik heb mensen uit mijn omgeving gevraagd te helpen en die doen dat kosteloos! Die saamhorigheid is geweldig.” Er kwamen onder andere nieuw sanitair, warm water (er was alleen koud stromend water), een goede vloer op de verdieping en nieuwe wanden. Op 24 maart begon de klus, deze week moet die gereedkomen.

Via TakeCareBNB komen er vier vluchtelingen naar de oude studio. „Waarschijnlijk vrouwen en kinderen, want de mannen moeten vechten in hun land”, vertelt Heino. „Ik denk er nu ook al over om komende zomer iets te organiseren voor vluchtelingen, ons terrein biedt wat dat betreft voldoende ruimte. Als je wat voor elkaar kunt betekenen, is dat toch gaaf?”

Bouman is nog op zoek naar mensen die wat spullen over hebben die van pas zouden kunnen komen, zoals bijvoorbeeld bedden of fietsen. Een mail sturen kan dan naar heino.bouman@gmail.com

Nieuws

menu