Zure appels voor 20-jarige Fruitboombrigade: geen feest en ook geen jubileum voor Fruitpersdag

Fruitpersdag in Fort bij Zuidwolde. Foto: Artizzl Media / Peter Nefkens

Hoogstamfruitboombrigade De Wolden bijt door meerdere zure appels heen. Alle festiviteiten rondom het dubbele lustrum gaan niet door.

De vrijwilligersclub die valt onder Landschapsbeheer Drenthe, bestaat twintig jaar en de Fruitpersdag bestaat tien jaar. Dat zou allemaal gevierd worden. Corona stak er een stokje voor.

De traditie van het fruitpersen aan de Kleefegge in Zuidwolde zou op 4 oktober weer plaatsvinden en de dubbele lustrumactiviteiten stonden gepland in het Tonckenshuis. „Heel zuur”, vindt Peter Lijster, een van de oprichters van de brigade en coördinator.

Zeventien vrijwilligers zijn in de voormalige gemeente Zuidwolde bezig om mensen die hoogstamfruitbomen in de tuin hebben, te helpen met het snoeien. „Waarom wij dit doen? Pure passie voor dit Hollands erfgoed.”

Ruim 500 fruitbomen

De club onderhoudt vrijwillig al twintig jaar een bomenbestand van ongeveer 550 fruitbomen in de voormalige gemeente Zuidwolde. Tijdens de zomer- en wintersnoei wordt er ieder jaar gewerkt aan ongeveer 200 bomen.

In veel boomgaarden in Drenthe zijn oude hoogstamfruitbomen te vinden met soorten als de Groninger Kroon, Notarisappel, Drentse Bellefleur en Princesse Noble, Hollands erfgoed. Omdat deze bomen een aantal jaren geleden nauwelijks gesnoeid werden en daardoor ook weinig fruit opleverden, werden ze gerooid. Eigenaren verruilden de oude hoogstamrassen voor laagstamfruitbomen, die gemakkelijker te snoeien zijn en waar fruit gemakkelijker te plukken is.

Larijweg

Om de eeuwenoude rassen te behouden, richtte Landschapsbeheer Drenthe twintig jaar geleden samen met vrijwilligers de hoogstambrigades op. Om hen hierbij te ondersteunen wordt voor kennis en gereedschap gezorgd. Ook aan de Larijweg in Ruinerwold, beroemd om de hoogstamfruitbomen, is een brigade actief.

Het is de bedoeling dat eigenaar na verloop van tijd zelf de boomgaard gaat onderhouden.

Je kunt deze onderwerpen volgen
De Wolden
menu