Aanvoerder Patrick Eberhard van vv Emmen : 'Als het niet met mooi voetbal lukt, dan moet de beuk erin'

Aanvoerder Patrick Eberhard van vv Emmen verwacht dat zijn ploeg een uitdagend seizoen in de hoofdklasse A tegemoet gaat. Foto: Rody Bal

Patrick Eberhard draait er niet om heen. De aanvoerder van vv Emmen denkt dat zijn team in de hoofdklasse A een loodzwaar seizoen tegemoet gaat. Na maanden zonder competitievoetbal spelen de Emmenaren komende zondag weer om het ‘echie’ in het uitduel tegen HBS uit Den Haag. ,,Iedereen is realistisch genoeg om te zien dat we het met deze jeugdige selectie heel lastig gaan krijgen”, vertelt Eberhard op sportpark De Meerdijk.

De 26-jarige Emmenaar zal met al zijn routine en scorend vermogen meer dan ooit de kar moeten trekken bij de rood-witten. ,,Ik durf dingen te zeggen tegen mijn spelers. Opbouwend, maar ook scherp als het moet. Als het niet met mooi voetbal lukt, dan moet de beuk erin. We zullen ons in de wedstrijden moeten vechten en onze huid zo duur mogelijk verkopen. Dus alles geven om een resultaat te halen, want als de koppies naar beneden gaan komt het zeker niet goed. Ik wil de groep in ieder geval bij elkaar houden. Een voorwaarde daarbij is dat we de sfeer en teamspirit moeten waarborgen.”

Bruut afgebroken seizoenen

Eind mei 2019 promoveerde vv Emmen naar de hoofdklasse. De club had de flow en het goede gevoel graag willen doortrekken op landelijk niveau, maar tot twee keer toe werd de competitie vanwege de coronacrisis bruut afgebroken. Het team van Eberhard krijgt te maken met sterke opponenten. ,,We zullen in wedstrijden boven ons zelf moeten uitstijgen, maar we weten ook dat we dat kunnen.”

De routinier maakte in het seizoen 2015/2016 een kort uitstapje naar SVBO. Met de club uit Barger-Oosterveld was Patrick Eberhard in zijn eerste seizoen dichtbij promotie naar de hoofdklasse, maar zag dat op het nippertje in rook opgaan. Halverwege het seizoen 2016/2017 keerde hij terug naar zijn oude liefde. ,,Er lagen nog wel andere interessante opties op tafel, maar uiteindelijk heb ik toch voor de vertrouwde Meerdijk gekozen. Ik ben hier opgegroeid, heb een warme band met de club en de mensen. Bovendien woon ik op een steenworp afstand van het sportpark.” In het dagelijks leven is hij werkzaam als woningstoffeerder bij Hero Haak in Nieuw-Buinen.

Er had meer ingezeten

Eberhard spreekt met passie over zijn voetbalavonturen. Met de conclusie dat er wellicht meer had ingezeten. ,,Ik heb niet de top gehaald, maar het voetbal heeft me wel voldoening gegeven. Ik heb ook een leven naast voetbal en dat koester ik”, zegt Eberhard, ook een fervent supporter van FC Emmen. Met Kevin Waalderbos uit Assen staat er dit seizoen een nieuwe trainer aan het roer bij vv Emmen. ,,Een trainer met een heldere voetbalvisie, tactisch sterk en goed benaderbaar. Hij luistert naar de groep en toont betrokkenheid. Al met al een prettige trainer om mee samen te werken.”

Roep om regionale indeling hoofdklasse

De aanvoerder verbaast zich over de competitie-indeling van dit seizoen in de hoofdklasse A. „Wie wordt nou echt blij van een wedstrijd tussen een hoofdklasser uit Emmen en een uit Den Haag, Rotterdam of Leidschendam? We maken heel veel kilometers in de spelersbus en daar doe je niemand een plezier mee. Het sportieve nut van de huidige indeling kan ik niet ontdekken. Bovendien missen we ook nog eens de wedstrijden tegen de drie oostelijke hoofdklassers Silvolde, Longa ’30 en RKZVC. De tijd is echt rijp voor een regionale indeling van de hoofdklasse, met een mix van zaterdag- en zondagclubs uit de noordelijke en oostelijke provincies. Veel aantrekkelijker voor spelers, publiek en de clubkas.”

Het duel op sportpark Crayenhout in Den Haag begint zondagmiddag op 14.00 uur. De eerste thuiswedstrijd is een week later tegen RKAVV uit Leidschendam.

Indeling hoofdklasse A zondag: Alcides, Alphense Boys, Be Quick 1887, vv Emmen, HBS, Hoogeveen, Purmersteijn, RKAVV, SDO, SJC, TAC’90, TOGB, VOC, RKVV Velsen, De Zouaven. De hoofdklasse A bestaat komend seizoen uit vijftien teams en dat betekent dat de Emmenaren twee speelrondes vrij zijn.

Programma regionale duels :

• 3 oktober 14.00 uur: Alcides – vv Emmen

• 7 november, 14.00 uur: Hoogeveen – vv Emmen

• 14 november, 14.00 uur: vv Emmen – Be Quick 1887

• 30 januari, 14.00 uur: vv Emmen - Hoogeveen

• 13 februari, 14.00 uur: Emmen – Alcides

• 29 mei, 14.00 uur: Be Quick 1887 - vv Emmen (laatste competitieduel)

Je kunt deze onderwerpen volgen
Emmen
menu