Anoek (38) uit Klazienaveen gooide het roer drastisch om. Haar mobiele knipkar is nu omgedoopt tot gezonde huiskamer

Anoek Meijer ruilde haar mobiele knipkar in voor de gezonde huiskamer. De 38-jarige inwoner van Klazienaveen is inmiddels al weer een aantal jaren werkzaam als leefstijladviseur. Foto: Monique Jonkman-Koolen

Anoek Meijer gooide in 2014 het roer drastisch om. De kapster hing de schaar aan de wilgen en ging aan de slag als leefstijladviseur en vitaliteitscoach.

Op dit moment maakt de 38-jarige inwoonster van Klazienaveen met de Gezonde Huiskamer van Healthy Ageing Network Noord Nederland een tournee door Zuidoost-Drenthe. In de mobiele huiskamer kunnen inwoners terecht voor advies over een gezonde leefstijl en krijgen een gratis gezondheidscheck.

Nieuwe look

Anoek Meijer was destijds bepaald niet de slankste kapster van de regio. De weegschaal werd haar grootste vijand. De wereld ziet er voor Meijer inmiddels volstrekt anders uit. Het gewicht is op orde en onder het motto goed voorbeeld doet goed volgen, adviseert en stimuleert Meijer in haar nieuwe rol als leefstijladviseur mensen om gezonder te leven en fitter te worden.

,,Ik geef mijn klanten nu op een ander vlak een nieuwe look en dat voelt in alle opzichten heel goed.”

Code rood

In de Gezonde Huiskamer blikt Anoek Meijer terug. ,,Ik was 15 jaar oud toen ik zwanger werd en na de bevalling kreeg ik mijn gewicht niet meer onder controle. Elk jaar kwamen er kilo’s bij. In 2008 stond de teller op ruim 115 kilo en dat betekende code rood.”

Meijer zette resoluut de knop om en met een andere leefstijl bracht ze haar gewicht aanvankelijk terug tot een acceptabele 75 kilo. ,,Een verkeersongeval wierp mij echter weer terug. Ik kreeg chronische pijnklachten en kon moeizaam bewegen. Het gewicht nam daardoor weer toe, maar een revalidatietherapie zorgde uiteindelijk voor de ommekeer.”

Luisterend oor en ervaringsdeskundige

Anoek Meijer vond in de zoektocht naar verantwoord afvallen een luisterend oor bij gewichtsconsulenten. Ze werd ervaringsdeskundige en kreeg van verschillende kanten de vraag of ze mensen kon helpen. ,,Ik ging er over nadenken om een carrièreswitch te maken en ben vervolgens opleidingen gaan volgen. Het leek me fantastisch om niet alleen als voedingsdeskundige en gewichtsconsulent, maar ook als een mental coach lotgenoten te helpen.”

Passend eet- en beweegplan

Als leefstijlcoach houdt ze mensen niet alleen een spiegel voor, maar zet ze ook op het juiste spoor met haalbare doelen. ,,Samen geven we met een passend eet- en beweegplan invulling aan en gezond toekomstperspectief, met bewegen, goede voeding en voldoende ruimte voor ontspanning als hoofdmoot.”

Meijer hanteert hierbij de uitgangspunten van Positieve Gezondheid. ,,Het begrip gezondheid draait hierbij niet per definitie om de aan- of afwezigheid van een ziekte, maar zorgt er voor dat mensen met fysieke en sociale uitdagingen om kunnen gaan en zoveel mogelijk de eigen regie voeren.”

‘Geloof niet in sprookjes’

Ze weet uit ruime ervaring wat er komt om het leefpatroon radicaal om te gooien. ,,Investeer in jezelf en stel realistische doelen. En geloof niet in sprookjes: een poedertje dit, een pilletje zo. Dat is niet de oplossing. Elk dieet heeft wel effect op gewicht, maar je blijft uiteindelijk jojoën. Het draait vooral om het veranderen van de leefstijl. Een gedragsverandering voor de langere termijn, die mensen ook kunnen vasthouden. Met als resultaat : de beste versie van jezelf worden. Dat maakt je oneindig gelukkig.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
Gezondheid
Gezond leven
menu