Bente Bartels (15) uit Coevorden schaart zich met ‘Peggy’s Rocket’ bij beste twintig op Europees Kampioenschap Eventingpony’s

Bente Bartels in actie tijdens het Europees Kampioenschap Eventingpony’s. De pas 15-jarige amazone uit Coevorden schaarde zich deze maand met Peggy's Rocket bij de beste twintig combinaties van Europa. Eigen foto

Bente Bartels uit Coevorden had er wel op gehoopt, maar het zeker niet verwacht. Verrassend schaarde de pas 15-jarige amazone zich deze maand in het Poolse Strzegom bij de beste twintig van het Europees Kampioenschap (EK) Eventingpony’s.

Met de 17-jarige schimmel Peggy’s Rocket bewees Bente tijdens haar debuutoptreden op een Europese titelstrijd dat de Coevorder combinatie zich de afgelopen jaren sterk heeft ontwikkeld. ,,Gewoon heel steady, we hebben met een uiteindelijke 17e plaats in het eindklassement het maximale eruit gehaald. Het was al heel mooi dat ik deze grote wedstrijd heb uitgereden. Gelet op de zwaarte van het parcours halen lang niet alle combinaties de eindstreep”, blikt Bente terug op het voor haar goed verlopen EK.

Eventing is een samengestelde wedstrijd met dressuurproef, springconcours en een speciaal parcours met vaste hindernissen. ,,Het is te vergelijken met een triatlon, maar dan voor pony’s en paarden”, glimlacht Bente.

2021 is tot dusverre een topjaar. ,,Maar niet alleen voor mij is dat zo. Het is ook een topjaar voor Peggy’s Rocket. Sinds 2018 zijn we samen. Er is een hechte band ontstaan. We vertrouwen elkaar en dat is bij eventing een onmisbare eigenschap. Het vraagt veel vaardigheden van pony en amazone”, legt Bente uit, die lid is van De Kasteelruiters uit Coevorden.

Nationale jeugdselectie en talentstatus

Talent komt altijd bovendrijven en zo kwam Bente afgelopen jaar in beeld bij de KNHS. Ze werd opgenomen in de nationale jeugdselectie en neemt deel aan centrale trainingen van deze nationale paardensportbond in het Gelderse Ermelo. „Een voorwaarde is dat ik mijn talent nu verder ontwikkel om stappen te kunnen maken.” Bente - inmiddels in bezit van de Topsportstatus - zit in het vierde jaar van de opleiding Groene Lyceum aan Terra in Emmen. Dankzij de verkregen talentstatus kan de school haar faciliteiten bieden om studie en de paardensport zo goed mogelijk op elkaar af te stemmen.

In de buitenbak - op een steenworp afstand van het ouderlijk huis - buigt de atletisch getrainde Peggy’s Rocket tijdens een trainingsronde zijn kracht om in beheersing en gehoorzaamheid. Bente zit stevig in het zadel en loodst haar dappere schimmel probleemloos over de oxers. Zo gaat het zeven dagen per week, in totaal is de beloftevolle amazone gemiddeld 25 uur per week bezig met training en wedstrijden. ,,Het is mijn lust en leven. Anders lukt het ook niet om zo veel uren in de paardensport te investeren.” Juist bij een onderdeel als eventing draait er volgens Bente heel veel om trainingsintensiteit en begeleiding. ,,Ik heb de afgelopen jaren veel baat gehad bij de kennis en kunde van Loes Corsel en Tarik van Boggelen. Mede dankzij Loes en Tarik hebben we als combinatie een hoger niveau kunnen bereiken.”

Switch van pony naar paard

De liefde voor pony’s was er al op jonge leeftijd. Op haar negende kreeg Bente haar eerste echte rijpony. ,,Deze heb ik helemaal zelfstandig opgeleid en drie jaar geleden heb ik Peggy’s Rocket onder mijn hoede gekregen.”

Bente is inmiddels bezig met de overstap van pony’ s naar paarden. Volgens de internationale richtlijnen moet Bente – gelet op haar leeftijd – deze switch maken. Met de 12-jarige merrie Luna Lord Z wil ze zich de komende periode verder ontwikkelen in eventing. ,,Ik hoop straks nationaal aan te kunnen sluiten bij de junioren en daarna bij de Young Riders, dat is de nationale juniorenselectie. Alles echter stap voor stap, want gezien mijn leeftijd heb ik immers nog alle tijd van de wereld.”

Van 16 tot 19 september neemt Bente Bartels deel aan het vermaarde internationaal Achterhoeks Hippisch Festijn. Hier heeft de amazone uit Coevorden met Peggy’s Rocket en Luna Lord Z twee ijzers in het vuur.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Emmen
menu