Bevolkingsonderzoek borstkanker voor vrouwen uit gemeente Emmen

Onderzoekswagen Bevolkingsonderzoek Noord. Foto: Bevolkingsonderzoek Noord.

Vrouwen uit de gemeente Emmen in de leeftijd van 50 tot en met 75 jaar kunnen vanaf 7 juni meedoen aan het bevolkingsonderzoek borstkanker.
Lees meer over
Emmen

De onderzoekswagen is tot eind juni te vinden op de parkeerplaats bij sporthal de Kampen in Schoonebeek, zo meldt Bevolkingsonderzoek Noord.

Aansluitend staat de onderzoekswagen tot half augustus bij sporthal de Klabbe in Emmercompascuum, daarna bij sporthal Veenoord in Veenoord, in Erica en tenslotte in Emmen.

Een op de zeven

Een op de zeven vrouwen krijgt borstkanker. De meesten zijn ouder dan 50 jaar. Daarom krijgen alle vrouwen van 50 tot en met 75 jaar een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek borstkanker.

Het onderzoek bestaat uit het maken van röntgenfoto’s van beide borsten, een mammografie. De foto’s worden gemaakt door speciaal opgeleide screeningslaboranten. Twee screeningsradiologen beoordelen de röntgenfoto’s en zoeken naar verdachte afwijkingen. Deelname aan het onderzoek is gratis en vrijwillig.

Uitnodiging later door personeelstekort

Voorlopig is het niet mogelijk om vrouwen elke twee jaar uit te nodigen voor het bevolkingsonderzoek borstkanker, schrijft Bevolkingsonderzoek Noord. ‘Dit komt door een tekort aan personeel. Door het coronavirus is de vertraging in het uitnodigen nog groter geworden. Daarom is besloten de periode tussen twee uitnodigingen tijdelijk te verlengen naar maximaal drie jaar. Het later uitnodigen zal enkele jaren duren. Als de COVID-19-maatregelen voorbij zijn en we voldoende nieuwe medewerkers hebben opgeleid, kunnen we onze cliënten weer iedere twee jaar uitnodigen.’

Ene regio moet langer wachten dan andere

Het bevolkingsonderzoek moet voor alle vrouwen in Nederland gelijk zijn. ‘Dat is op dit moment niet het geval. In de ene regio moeten vrouwen (veel) langer wachten op het borstonderzoek dan in een andere regio. Om de verschillen te verkleinen, kan het zijn dat het onderzoek op een andere locatie plaatsvindt. Het kan ook zijn dat de cliënt langer moet reizen naar het onderzoekscentrum.’

Vanaf 1 januari 2022 gaat Bevolkingsonderzoek Noord door als Bevolkingsonderzoek Nederland. Meer informatie over het bevolkingsonderzoek borstkanker staat op bevolkingsonderzoeknederland.nl.

Als ingelogde PREMIUM lezer kun je op dit artikel reageren. Hierbij hebben we een aantal huisregels voor opgesteld welke je hier kunt lezen.

Reageren

Nog geen toegang tot PREMIUM, abonneer je hier

Nieuws

menu