Bewoners Schoonebeek redden wilde narcis en brengen deze terug naar het Schoonebekerdiep

Wilde Narcis. Foto: Landschapsbeheer Drenthe

Ooit werd de wilde narcis vanuit het Kloosterbosje naar het dorp Schoonebeek gehaald. Volgende week wordt de bollensoort teruggebracht naar haar ‘thuisbasis’, de plek waar de bloem oorspronkelijk groeide.

Dat gebeurt op initiatief van bewoners uit Schoonebeek, Landschapsbeheer Drenthe en Waterschap Vechtstromen en als onderdeel van het project Drentse Paosbloem .

De wilde narcis is een stinsenplant die van oorsprong in veel Drentse beekdalen en op boerenerven voorkwam. Om verschillende redenen verdween de plant op zijn oorspronkelijke groeiplaatsen en daarom is Landschapsbeheer Drenthe in samenwerking met de provincie Drenthe het project Drentse Paosbloem gestart.

Kloosterbosje

Het Kloosterbosje ligt landinwaarts aan het Schoonebekerdiep in Schoonebeek. De bollen die in het bos worden geplant zijn afkomstig van een erf in het dorp. Op dit erf bevinden zich vele duizenden wilde narcissen, maar die dreigen door werkzaamheden verloren te gaan.

De Bewonersgroep Schoonebeek, die zich bezighoudt met de bescherming van de wilde narcis in het gebied, heeft met toestemming van de eigenaar de bollen uitgestoken en zorgt voor de herintroductie. Daarmee zijn de bollen voor de toekomst veilig gesteld.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Emmen
menu