Blessures blijven DZOH-talent Tom Hiemstra (21) achtervolgen

Tom Hiemstra is voorlopig niet inzetbaar voor zijn club DZOH. De 21-jarige aanvallende middenvelder kampt met een achillespeesblessure. Foto: Rody Bal

Alsof de duvel ermee speelt. Tom Hiemstra is opnieuw geveld door blessureleed. De beloftevolle 21-jarige aanvallende middenvelder van DZOH staat voorlopig weer aan de kant. ,,Dit is echt ontzettend balen, want het is niet de eerste keer dat een blessure roet in het eten gooit”, vertelt Hiemstra op het sportpark van de zaterdag tweedeklasser in de Emmer wijk Rietlanden.

Terwijl de selectie van trainer Bert Doldersum een doordeweekse training afwerkt, is Hiemstra iets verderop in het krachthonk bezig met revalidatietrainingen. ,,Voor mij is het een kwestie van pijnvrij en fit worden. Daar ben ik druk mee bezig, want ik wil zo snel mogelijk weer aansluiten bij de selectie. Op jacht naar de titel of periodekampioenschap. Dat is een mooi doel om voor te werken.”

Stadsderby

Een op het oog onschuldig moment tijdens het Orgon-toernooi op 15 augustus bleek genoeg voor een venijnig scheurtje in de achillespees. „Aanvankelijk verliep het herstel voorspoedig en was ik al in gedachten bij de openingswedstrijd van het seizoen: de stadsderby op 25 september tegen Drenthina. Begin deze maand kreeg ik van de medische staf groen licht om langzamerhand weer looptrainingen en baloefeningen te doen, maar afgelopen week tijdens de training speelde de blessure opnieuw parten. Ik moet vanaf nu elke week mijn oefeningen doen en bekijken wat allemaal qua belasting haalbaar is. Op basis daarvan kan ik weer voorzichtig vooruitkijken, maar ik durf op dit moment geen uitspraken te doen over mijn terugkeer.”

Kind van de club

De Emmenaar geldt als een van de meest beloftevolle spelers van DZOH. Op 17-jarige leeftijd debuteerde hij in de hoofdmacht, maar door terugkerend blessureleed heeft hij nog geen volwaardig seizoen bij de senioren op zijn cv staan. Dat terwijl de gedreven voetballer eigenlijk blaakt van ambitie. ,,Ik zal eerlijk bekennen dat ik graag een stap naar een hoger niveau wil maken, maar ik moet ook wel realistisch blijven. Natuurlijk jaagt iedereen dromen na, maar ik ben een kind van de club en voel me hier thuis. Ik zie mezelf dan ook niet snel vertrekken.”

Hiemstra, die vanwege de coronapandemie ook een internationale studie in Qatar vroegtijdig moest afblazen, is van origine een aanvallende middenvelder en het rendement mag er zijn. ,,Ik ben een speler die goed gedijt bij een vrije rol om mijn acties te kunnen maken. En ja, ik heb wel een neusje voor de goal. Op het mentale vlak is er voor mij nog wel wat te winnen. Als het even tegenzit laat ik mijn koppie te snel hangen. Dit is geen fijne eigenschap en ik weet van mezelf dat ik hier aan moet werken.”

In beeld bij jeugdopleiding FC Emmen

De in Zuidbarge woonachtige Hiemstra was nog even in beeld voor de jeugdopleiding van FC Emmen, maar dat avontuur ketste uiteindelijk af. ,,Ik was toen 13 jaar en heb deelgenomen aan een aantal selectietrainingen en. Ik heb hier veel van geleerd en ervaring opgedaan, maar vervolgens de hele jeugdopleiding bij DZOH doorlopen.”

De Emmer club speelt al jarenlang een vrij modale rol in de 2e klasse J, maar Hiemstra durft het wel aan om met de huidige selectie de stap naar de 1e klasse te maken. ,,We hebben een heel brede selectie en iedereen moet dan ook knokken voor zijn plek in de basis. Meer concurrentie houdt iedereen scherp”, zegt Hiemstra, die aan de NHL Stenden Hogeschool in Emmen bezig is aan het laatste jaar van de studie Commerciële Economie. ,,Volgend schooljaar staat nog een universitaire master op de rol. Ik ben nog jong en nog zeker niet klaar met studeren en dat geldt uiteraard ook voor het voetbal bij DZOH.”

Indeling 2e klasse J: DZOH, Drenthina, De Weide, Gorecht, FC Meppel, Achilles 1894, Gramsbergen, DESZ, LTC, The Knickerbockers, SC Elim, Bedum, NEC Delfzijl, SV Oosterwolde.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Emmen
menu