De 'Messi' van de longchirurgen opereert mee bij Treant Zorggroep

V.l.n.r. : longchirurg Afzal Amir, Dr. Diego González Rivas, opleider chirurgie Rutger Hissink en longchirurg Michiel van den Berg. Foto: Bianca Verhoef Fotografie.

De internationaal vooraanstaande longchirurg Diego González Rivas heeft woensdag mee-geopereerd in het Scheper Ziekenhuis in Emmen. De longchirurg is de eerste in de wereld die het lukt om een ‘VATS-longoperatie’ uit te voeren met één klein sneetje in de borstkas.

Rivas wordt ook wel de ‘Messi’ van de longchirurgen genoemd, meldt Treant Zorggroep. Hij is verbonden aan ziekenhuizen in Spanje en Shanghai, waar duizenden longoperaties per jaar worden gedaan.

Twee patiënten geopereerd

Bij een VATS-longoperaties wordt met een kleine camera in de borstholte gekeken en vindt tegelijkertijd de benodigde operatie plaats.

Woensdag werden twee patiënten op die manier in Emmen geopereerd, schrijft Treant. ‘De ene had een vijftal groter wordende knobbels in de bovenkwab van de rechterlong. Vanwege toename van de grootte en het aantal van deze zogenoemde longhaarden, was er verdenking op een mogelijk kwaadaardige tumor. Daarom werd besloten een deel van de rechterlong, in dit geval alleen de rechter bovenkwab, te verwijderen. De andere patiënt had een kwaadaardige tumor in de rechterlong. De rechter onderkwab is verwijderd. Longchirurgen Afzal Amir en Michiel van den Berg van Treant Zorggroep werden bij de operatie ondersteund door Rivas. De operaties zijn succesvol verlopen.’

Toeval

Dat Rivas uitgerekend bij Treant aanwezig kon zijn was puur toeval. ‘Via het bedrijf waar wij onze instrumenten hebben aangeschaft om de VATS-operaties uit te voeren kregen wij het aanbod om González Rivas een keertje ‘live’ te zien opereren in ons eigen ziekenhuis! Dit aanbod hebben wij vanzelfsprekend met beide handen aangegrepen.’

Lezingen

Naast het mee-opereren gaf Rivas ’s ochtends een aantal lezingen bij Treant Zorggroep op het gebied van longchirurgie.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Emmen
menu