Drie buurmannen Jantina Hellingmolen in Aalden slagen voor molenaarsdiploma

Van links naar rechts: Ron Schreuder, Hans Hordijk en Willem Markenstein. De drie Aaldenaren mogen als gediplomeerd molenaars de wieken van de Aeldermeul in beweging zetten. Foto: Fenna Duin-Huizing

Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn: drie buurmannen van de Jantina Hellingmolen in Aalden die glansrijk slagen voor het molenaarsdiploma. Het is toch echt waar. De vlag is in top en de korenmolen aan de Molenwijk staat in de vreugdestand. Hans Hordijk (68), Willem Markenstein (68) en Ron Schreuder (61) mogen vanaf deze week als zelfstandig molenaar de Aeldermeul laten draaien.
Lees meer over
Emmen
Coevorden

,,Wat is er dan mooier dat we als buurmannen een bijdrage kunnen leveren aan het in stand houden van dit prachtige monument”, kenschetst het drietal de verbondenheid met de molen. Het examen vond plaats op molen Grenszicht in Emmer-Compascuum. De molenaars in spe moesten hier de opgedane kennis en kunde aan een vijftal examinatoren laten zien. ,,Natuurlijk was er wel sprake van spanning, maar we hebben de proeve van bekwaamheid met glans doorstaan.”

Geen jongensdroom

Het was voor Hordijk, Markenstein en Schreuder zeker geen jongensdroom om molenaar te worden. ,,Misschien zijn we wel een uitzondering onder de molenaars die veelal op jeugdige leeftijd al geïntrigeerd raken door molens en zo het vak instromen.” Ze werden begin 2018 getriggerd door een oproep in de dorpskrant. De molenvereniging Vrienden van de Aeldermeul was naarstig op zoek naar kandidaat-molenaars om de personele bezetting te versterken. „We wonen alle drie op een steenworp afstand van de molen en dit kwam eigenlijk per toeval op ons pad.” Natuurlijk waren er aanvankelijk de begrijpelijke aarzelingen, maar al snel was het ijs gebroken en kon half februari 2018 het opleidingstraject onder leiding van de zeer bevlogen en ervaren instructeur Jannes Tigelaar uit Erica van start gaan.

Gaandeweg de meer dan drie jaar durende opleiding is er wel eens twijfel geweest waarom ze in vredesnaam aan een dergelijke pittige opleiding waren begonnen. ,,Het bedienen van de molen, de zeilvoering, de techniek van de molen, het lezen van weerkaarten, praktische inzichten in de weersomstandigheden en niet te vergeten de dikke pillen die doorgeworsteld moesten worden”, zegt Hordijk. Zijn collega’s Markenstein en Schreuder vullen aan: „Je moet alles leren wat nodig is om de molen veilig en verantwoord te kunnen laten draaien. Het is een machtig monument, maar het is geen speelgoed.”

Een tik van de molen

De kersverse molenaars nemen ons mee naar de kop van de molen. De geur om het binnenste van de meer dan 125 jaar oude Jantina Hellingmolen brengt de geschiedenis binnen handbereik. Hout, eeuwenoud hout. Hun stemmen brengen de werkelijkheid terug. Ze wijzen, leggen uit en verklaren. ,,We houden van deze molen, al is dat natuurlijk wel relatief. De liefde heeft geleid tot een sterke verbondenheid. Het is machtig om hier te vertoeven en dankbaar werk om dat stukje nostalgie vlak bij ons huis levend te houden. Ja, we hebben wel degelijk een tik van de molen gehad, nu we er zo nauw bij betrokken zijn geraakt.”

Ook het bestuur van de molenvereniging Vrienden van de Aeldermeul deelt in de vreugde van de drie molenaars. ,,Erkenning, bestaansrecht, allemaal goed en wel, maar je kunt niet zonder een goed bezet molenaarskorps. Met Dennis Eefting, oud-inwoner van Aalden, hebben we al vele jaren een vakbekwame vaste molenaar in huis. Maar met drie nieuwe molenaars is de basis flink versterkt. Hoe vaker de molen kan draaien hoe beter voor de molen.”

Eind 2017 is het molenaarsambacht toegevoegd aan de UNESCO-lijst van Immaterieel Cultureel Erfgoed. De inschrijving op deze lijst wordt gezien als een belangrijke erkenning voor het ambacht van molenaar en een goede stap om het molenbehoud voor de toekomst zeker te stellen.

Nieuws

Meest gelezen

menu