Fotoserie: Veenpark zaait en oogst tijdens Boekweitdag in Barger-Compascuum

Boekweitdag in het Veenpark in Barger-Compascuum. Foto: Martin Zaagg

De r zit weer in de maand. Tijd om de boekweit te oogsten. Dat gebeurde zondag in het veenpark in Barger-Compascuum tijdens de jaarlijkse Dag van de Boekweitboer.
Lees meer over
Emmen

Ditmaal was er op de boekweitakker bij het plaggenhuttendorp ‘t Aole Compas niet slechts een eerbetoon aan de eerste bewoners van het ‘Barger-Compascuum’, maar ook aandacht voor de woon- en leefomstandigheden van de Hannoveranen, de pioniers van Duitse afkomst.

Boekweit was het enige gewas dat groeide op de zure veengrond. Zo voorzagen de eerste bewoners in hun levensonderhoud. Bij de voorbereidingen, maar zeker bij de oogst van de boekweit was de hele familie van de boer in touw. Om zijn bovenkleding te sparen deed de boer het werk in zijn lange blauwe onderbroek.

De verbouw en oogst van de boekweit werd voor de bezoekers uitgebeeld en toegelicht door de vertelster. Vrijwilligers van ‘t Aole Compas vertelden over het leven van de Hannoveranen, de Duitsers die na de verovering van het Koninkrijk Hannover door Pruisen in de negentiende eeuw naar het Compascuum vluchtten.

Nieuws

Meest gelezen

menu