Harrie Menke (66): Duizendpoot met ongekende clubliefde voor jubilerend Weiteveense Boys

Harrie Menke woont sinds 2004 in Nieuw-Schoonebeek, maar sportpark ’t Amsterdamse Veld van Weiteveense Boys is zijn tweede thuis. Menke is al bijna zestig jaar met hart en ziel aan de club verbonden. Foto: Norbert Bruning

Dat de naam van Harrie Menke onlosmakelijk verbonden is met Weiteveense Boys, mag geen geheim heten. De liefde voor het voetbal in Weiteveen heeft bij de 66-jarige Menke altijd voorop gestaan. De oud-keeper en duizendpoot is al bijna zestig jaar dienstbaar en belangeloos in de weer voor ‘zijn’ club. Menke woont sinds 2004 in Nieuw-Schoonebeek, maar sportpark ’t Amsterdamse Veld in Weiteveen is zijn tweede thuis.
Lees meer over
Emmen
Amateurvoetbal

Samen met zijn boezemvriend Henk Bruns tekent Harrie Menke ook voor de fototentoonstelling in het kader van het 75-jarig bestaan van Weiteveense Boys. De viering van het jubileumfeest - vanwege de coronapandemie een jaar later dan gepland – staat van 17 tot en met 19 juni op het programma. ,,De 75e verjaardag van de vereniging is een moment om uitgebreid bij stil te staan. We willen deze bijzondere mijlpaal op feestelijke wijze met leden en oud-leden vieren. Samen terugblikken op de roemrijke geschiedenis van onze club”, zegt Menke.

Ware liefde in het hol van de leeuw

Hij was in het dagelijks leven huisschilder, maar als vrijwilliger en gangmaker de smeerolie van de voetbalclub uit Weiteveen. Als 16-jarige knul schilderde Menke al reclameborden op het sportpark. Het begin van een lang en gelukkig huwelijk. Dat lang en gelukkig huwelijk geldt ook in het bijzonder voor de grootste supporter, zijn vrouw Marlies. Saillant detail: Menke vond de liefde van zijn leven in Nieuw-Schoonebeek. ,,Ik kreeg verkering in het hol van de leeuw. In die jaren was het tussen de plaatselijke voetbalclubs Schoonebeek en Weiteveense Boys water en vuur, maar liefde overwint alles.”

Koester de herinneringen

Menke maakte bij de dorpsclub aanvankelijk vooral furore als doelman. Hij debuteerde op 19-jarige leeftijd in de hoofdmacht en stond vervolgens twaalf seizoenen onafgebroken onder de lat. Bij vriend en vijand bekend als de Witte Panter: een allrounder, atletisch gebouwd, die met zijn lengte heerste in de lucht en het vijfmeter gebied. Zijn ogen glinsteren. ,,Ik koester de herinneringen aan deze tijd. Vooral de zinderende derby’s tegen streekrivaal Schoonebeek zijn onvergetelijk. Een happening met dik 1.000 toeschouwers langs de lijn en de kampioenswedstijd in de jaren tachtig - om promotie naar de derde klasse - verdubbelde dat aantal tot meer dan 2.500. Ongekende taferelen en slapeloze nachten, met in het hoofd al meermaals de vooruitgespeelde wedstrijden tegen de rivaal en veel voetbalhumor met mijn schoonouders uit Nieuw-Schoonebeek”, lacht Menke.

Ossebeker

De roemruchte streekderby’s zijn van het toneel verdwenen en dat geldt ook voor de strijd om de fameuze Ossebeker. ,,Een toernooi van de clubs uit de voormalig gemeente Schoonebeek. Een schitterende ambiance, de dorpen liepen compleet uit en genoten van een hartstochtelijke strijd.” De routinier beseft als geen ander dat hij niet moet blijven steken in de romantiek, dat het in zijn actieve voetbalperiode toen allemaal beter was. Menke weet dat er inmiddels veel meer te kiezen is op het gebied van sport en vrijetijdsbesteding. ,,Een leven lang bij één vereniging voetballen is niet meer vanzelfsprekend. Hetzelfde geldt voor het oppakken van vrijwilligerstaken.”

Goed voorbeeld doet goed volgen: Harrie Menke - met in het kielzog zijn tweelingbroer Tonnie - stak in alle opzichten de handen uit de mouwen. Hij was niet alleen de betrouwbare doelman van weleer, maar ook vijftien jaar keeperstrainer, vijf jaar jeugdbestuurslid, zeven jaar coach van het tweede elftal, zwaaide nog eens vijf seizoenen de scepter over het vrouwenteam en had vijftien jaar zitting in de sponsorcommissie. Deze niet geringe staat van dienst leverde Menke in 2018 het erelidmaatschap op. ,,Daar ben ik trots op. Het is een mooie erkenning.”

Heden en verleden

Menke spit ondertussen door het grote arsenaal historische foto’s. Veel materiaal krijgt in juni een plekje tijdens de fototentoonstelling. Bij veel foto’s heeft Menke wel een verhaal, maar hij kijkt ook vooral naar de actualiteit. ,,Weiteveense Boys is anno 2022 een modale vijfdeklasser en we moeten realistisch zijn. Dat we bij de jeugd samenwerken met Schoonebeek is een teken aan de wand.” Menke hoopt een fusie niet mee te maken, „maar er kan een moment komen dat je als club over je eigen schaduw heen moet springen. Om ons heen fuseren niet de minste clubs. Dus zeg nooit, nooit.”

De clubman benadrukt dat de afhankelijkheid van vrijwilligers de komende jaren nog groter gaat worden. ,,Zelfwerkzaamheid zal steeds meer vereist worden. De fantastische groep vrijwilligers die nu al onderdeel uitmaken van onze club zijn al van onschatbare waarde en dat zal in de toekomst alleen maar gaan toenemen.”

Nieuws

menu