Hartstichting: ,,Meer AED’s nodig om Emmen hartveilig te maken"

Foto: ANP

Vooral in Emmen zijn nog veel AED’s nodig om alle woonkernen goed te kunnen bedienen. Dat stelt de Hartstichting.
Lees meer over
Emmen

Nederland is in snel tempo op weg naar een dekkend netwerk van AED’s, stelt de stichting op basis van de toename van het aantal beschikbare en aangemelde apparaten die gebruikt kunnen worden in het geval van een hartstilstand.

In Drenthe is bijna driekwart van de ruim 700 aangemelde AED’s 24 uur per dag beschikbaar. Aangezien de meeste hartstilstanden in en rondom het eigen huis gebeuren is het van belang dat er in woonwijken voldoende dag en nacht beschikbare AED’s zijn. Dat gaat ook op voor Emmen. De Hartstichting roept daarom buurtgenoten op om samen een crowdfunding te starten voor een AED in de buurt.

Bij een hartstilstand is de overlevingskans het grootst als je direct 112 belt en binnen 6 minuten begint met reanimeren en een AED inzet. De gemiddelde responstijd van een ambulance is 8 tot 10 minuten. Via HartslagNu, het landelijk oproepsysteem voor reanimatie dat is gekoppeld aan 112, worden mensen die in de buurt van een slachtoffer zijn, opgeroepen om te komen reanimeren. Burgerhulpverleners zijn gemiddeld 2,5 minuten sneller bij het slachtoffer dan de ambulance.

Per jaar krijgen ongeveer 17.000 mensen buiten het ziekenhuis een hartstilstand. De afgelopen decennia zijn de kansen op overleving bij een hartstilstand buiten het ziekenhuis flink gestegen. Was de overleving in de jaren 90 nog 9 procent, inmiddels is dit percentage gestegen tot bijna 25 procent. De groei van het aantal geregistreerde AED’s, burgerhulpverleners én hun rol in de hulpverleningsketen hebben hieraan bijgedragen, aldus de Hartstichting.

Meer info is te vinden op hartstichting.nl/aed .

Nieuws

menu