Henk Lanting (83) is nog lang niet klaar met paarden: 'Ze gaan voor je door het vuur'

Henk Lanting (midden) zet bij rijvereniging De Esdalruiters in Emmen een kroon op een leven met paarden. Op de foto wordt Lanting geflankeerd door zijn collega’s Ab Bosma (rechts) en Roelof Rotmensen. Foto: Rody Bal

83 jaar is hij intussen, maar nog lang niet klaar met paarden. Henk Lanting groeide op tussen de edele viervoeters en vervulde vrijwel alle denkbare functies bij rijvereniging De Esdalruiters in Emmen.
Lees meer over
Emmen

Lanting is inmiddels liefst zeventig jaar actief lid, twaalf jaar voorzitter, vele jaren jurylid en organisator van concoursen. Als fanatieke klusopa zet de vitale Emmenaar bij ‘zijn’ Esdalruiters een kroon op een leven met paarden. ,,Ik heb altijd geleerd dat je iets moet afmaken waar je aan begint. Misschien neem ik dat wel iets te letterlijk”, zegt Lanting op lachende toon, terwijl hij het gangpad van de manege aan de Boerweg in Emmen schoonveegt. Een klus die hij - samen met de twee zeventigers Ab Bosma en Roelof Rotmensen - al vele jaren plichtsgetrouw uitvoert.

Voor Henk Lanting voelt het nog altijd geweldig om in en rondom de manege van De Esdalruiters bijna wekelijks hand- en spandiensten te verrichten. ,,Als klusopa blijf ik betrokken bij wat er speelt binnen de vereniging en probeer ondertussen mijn passie te delen met de jongere garde.”

Paarden zijn goudeerlijk

Henk Lanting kan zich een leven zonder paarden niet voorstellen. In een imposant tijdstek van zeventig jaar beleefde hij vele prachtige en indrukwekkende momenten. „Paarden hebben mijn hart gestolen. Ze zijn loyaal, goudeerlijk en liegen nooit. Het zijn karakters die je maar weinig tegenkomt. Geef paarden aandacht en liefde, dan gaan ze voor je door het vuur”, zegt de routinier, die nog altijd intens kan genieten van de stijlvolle draf en galop van paarden tijdens de dressuurproeven.

Op 14-jarige leeftijd stapte Henk Lanting als beloftevol dressuurruiter op het paard. Hij bereikte zijn doel om binnen de paardensport iets moois neer te zetten. Het ging Lanting daarbij niet om de sportieve eer, maar vooral om de promotie van de paardensport in al zijn facetten.

Nooit uitgeleerd

Lanting is in diverse rollen altijd een perfectionist geweest, kritisch op zichzelf en de organisatie. Vooral ook leergierig. Hij wilde zich altijd verbeteren, maar verloor de realiteit nooit uit het oog. ,,In de paardensport moet je geduldig zijn en je moet voelen wat het paard voelt. Rust bewaren en soms de lat iets minder hoog leggen is heel belangrijk. Pas dan kun je het beste uit jezelf en je paard halen.” Lanting weet als geen ander dat je met paarden nooit bent uitgeleerd. ,,Er is altijd wat te verbeteren.”

Samen met zijn vrouw Reintje runde hij jarenlang een varkensfokbedrijf in Barger-Compascuum. Ook in de varkensstallen wilde Lanting dagelijks het beste uit zichzelf halen. ,,Ik was bepaald geen man die de hele werkdag op de tractor zat. Ik heb altijd meer met dieren gehad en in mijn vrije tijd zat ik uiteraard vaak op het paard. Tot mijn zestigste heb ik actief gereden en daarna als vrijwilliger mijn steentje bijgedragen”, onderstreept Lanting nogmaals zijn grote passie.

Veelbelovende toekomst

Henk Lanting, die in 2016 voor al zijn verdiensten een koninklijke onderscheiding ontving, was ook jarenlang actief als vrijwilliger bij het kind-dagcentrum De Trans, hier begeleidde hij kinderen tijdens het paardrijden. ,,Ik heb me altijd met verve ingezet om paardensport voor alle doelgroepen toegankelijk te maken, het liefst dichtbij huis en laagdrempelig. Ik ben er trots op dat De Esdalruiters met verschillende disciplines en op verschillende niveaus een veelbelovende toekomst tegemoet gaat.”

Nieuws

menu