Het Zuidenveld is aanstaande in Schoonebeek. ‘We zijn al ver met de boog’

Mini Oost (links), Caroline Schroer en Femmie Hendriks. Foto: Wendy Grobben

Het Zuidenveld strijkt twee jaar later dan gepland neer in het oliedorp Schoonebeek. Twee coronajaren zorgden ervoor dat de festiviteiten uitgesteld moesten worden, maar het is zover van donderdag 7 tot en met zondag 10 juli. Bewoners van de straat Waterbies zijn al druk in de weer met de eigen boog.
Lees meer over
Emmen
Coevorden
Coevorder Courant
coevordercourantnieuwbrief
Emmer Courant

Die boog wordt vier dagen lang het pronkstuk van de straat in het zuiden van Schoonebeek, bijna letterlijk op een steenworp afstand van de grens met Duitsland. Samen met onder anderen Mini Oost en Caroline Schroer helpt Femmie Hendriks graag mee om een mooie boog te maken. Bron van energie is het thema van Zuidenveld dit jaar in Schoonebeek. De straat Waterbies heeft een comité samengesteld ter voorbereiding op Het Zuidenveld. ,,Helpen met de voorbereidingen is mij met de paplepel ingegoten”, vertelt Hendriks. Ook de ouders van de Schoonebeekse hielpen altijd mee. ,,Dit hoort er dan ook bij, vind ik. Ruim twee jaar geleden waren we al begonnen met de voorbereidingen totdat corona om de hoek kwam kijken.”

Het geluk van de Waterbies was dat veel gemaakte onderdelen gestald konden worden in een schuur. De boog van de Waterbies laat strand, zee en zon zien. Zoveel wil Hendriks er wel over kwijt. ,,We zijn al ver met de boog; kinderen hebben geholpen door te schilderen. Het opbouwen kan gaan beginnen en de verlichting voor langs de straat wordt in een later stadium voor elkaar gemaakt. We startten begin februari met de voorbereidingen. De woensdagavond en zaterdagmorgen zijn onze dagdelen dat we met maximaal vijftien mensen actief zijn.”

Vooral genieten

Het is de saamhorigheid waar Hendriks, Oost en Schroer het allemaal voor doen. ,,We leren mensen van de Waterbies beter kennen en het is natuurlijk ook gezellig. De vrouwen doen net zo goed mee als de mannen! We doen het dan ook samen.” Na het harde werken is het voor de vrijwilligers vooral genieten tijdens het meerdaagse feest. ,,Dan is het werk gedaan en drinken we hier aan de Waterbies samen een biertje of wijntje bij de zelfgebouwde bar. Het Zuidenveld hoort gewoon bij Schoonebeek.”

Maar hoe kwamen de bewoners van de Waterbies aan geld om een boog te bouwen? ,,We deelden flyers uit in de buurt en legden uit wat we van plan waren. Mensen mochten een vrijwillige bijdrage geven; daar is gelukkig gebruik van gemaakt.”

In 2023 wordt het volksfeest gehouden in Nieuw-Weerdinge. Meer informatie over Het Zuidenveld staat op www.zuidenveld.com .

Nieuws

menu