Hoe moet het nou verder met de La Place in Emmen?

La Place in Emmen sloot in maart de deuren vanwege het coronavirus en is sindsdien niet meer open geweest. Foto: NDC Mediagroep

Voor vele Emmenaren was het jarenlang een vaste prik: voor een lekker broodje of iets anders even naar La Place. Sinds eind mei kan dat echter niet meer.

Is er, gezien de grote waardering voor het restaurant, toch nog een kans op heropening of is het echt definitief over en uit?

De Emmer La Place heeft zich al vaker bewezen als een kat met negen levens. In 2016 ging warenhuisketen V&D failliet en trok daarmee La Place ook het putje in. Onder de bezielende leiding van filiaalmanager Desiree van der Land herrees de Emmer vestiging een jaar later als een feniks uit de as.

Ze wist haar oude team, met wie ze maar liefst vijf keer de titel ‘Beste La Place Van Nederland’ binnen sleepte, weer bij elkaar te krijgen. Veel inwoners van Emmen waren maar wat blij dat ‘hun’ favoriete eetgelegenheid, nu onderdeel van supermarktconcern Jumbo, weer heropende: de stoelen en tafeltjes waren vanaf dag een meteen weer goed gevuld.

Enige Drentse vestiging

Vanwege de coronacrisis besloot Jumbo dit voorjaar echter 23 van de 80 restaurants te sluiten, waaronder de enige Drentse vestiging in Emmen. De nieuwe anderhalf meter regels maakten een rendabele exploitatie niet mogelijk bij sommige filialen, oordeelde de supermarktreus.

Het nieuws over de sluiting van haar ‘kindje’, sloeg bij Van der Land in als een bom. ,,Het was mijn persoonlijke missie om La Place terug te brengen. Dus het voelde als een droom die in duigen viel.”

Begin 2019 verruilde zij La Place voor foodservicebedrijf Bakerstreet. ,,Na bijna twintig jaar vond ik het tijd voor wat anders. Mijn persoonlijke missie om iedereen zijn baan terug te geven en de gasten hun La Place, was geslaagd. Ik wilde doorgroeien.”

Waarom dicht?

Vanaf de zijlijn kreeg ze nog wel veel mee van het reilen en zeilen bij de Emmer La Place. Als het nieuws haar bereikt dat het restaurant moet sluiten, pinkt ze even een traantje weg. Naast teleurstelling heerst er ook een stukje onbegrip. ,,Het bedrijf stond als een huis, het liep allemaal goed. De coronamaatregelen zijn inmiddels versoepeld. Je ziet meer bedrijvigheid in het centrum en bij de dierentuin. Je kunt er nu een behoorlijke boterham mee verdienen. Dus waarom dicht, dacht ik.”

De gedachte om iets te ondernemen is wel bij haar door het hoofd gegaan. ,,Ik heb zeker even op het vinkentouw gezeten. Is hier een franchiseformule mogelijk? Mijn verstand zegt loslaten, maar mijn hart ligt er nog steeds. Ik weet het niet: ik moet hier echt nog een nachtje over slapen.”

Zes jaar

Pandeigenaar Cap Tabbert laat weten dat hij het vertrek van Van der Land ook met lede ogen heeft aangezien. ,,Dat zag je onmiddellijk terug in de cijfers.” Inmiddels voert hij gesprekken met Jumbo over de toekomst van het pand. ,,Het huurcontract geldt nog voor een periode van zes jaar. Dus we moeten nog praten over een invulling tot die tijd.”

Naast onderverhuur is volgens Tabbert ook de komst van een franchisenemer in het pand een mogelijkheid. Gezien de goede contacten tussen hem en het concern verwacht hij daar wel uit te komen, laat hij weten.

Nieuwe generatie

Jumbo laat in een schriftelijke reactie weten dat er de afgelopen maanden gewerkt is aan een doorontwikkeling van de La Place-formule. ,,In de tweede helft van dit jaar zullen we een nieuwe generatie La Place lanceren, gebaseerd op het uitgangspunt: lekker, gezond en vers eten, met nog meer nadruk op snelheid en gemak.”

Op basis van die nieuwe formule worden restaurants stapsgewijs heropend. Emmen en 22 andere locaties horen daar echter niet bij: Jumbo ziet te weinig mogelijkheden om het nieuwe concept in deze plaatsen goed uit te kunnen voeren. ,,Wij zijn op dit moment alle opties aan het bekijken, waaronder de getoonde interesse door diverse partijen. Mocht die er zijn in een pand, al dan niet als franchisenemer, kan men zich melden.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Emmen
menu