Inloophuizen in Noord-Nederland in financieel zwaar weer door coronacrisis

Foto: Google Streetview

Inloophuizen in Noord-Nederland kampen met fikse financiële problemen door de coronacrisis. Sinds de uitbraak van het virus lopen de huizen inkomsten mis, waardoor veel moeite hebben het hoofd boven water te houden.

De inkomsten vallen met name weg omdat er geen geld meer binnenkomt van sponsorevenementen. Door het coronavirus ging er onder andere een streep door de Samenloop voor Hoop in augustus.. De Samenloop voor Hoop is een wandelestafette waarbij groepjes mensen 24 uur lang lopen om zoveel mogelijk geld op te halen voor KWF Kankerbestrijding. „Dat is een forse inkomstenbron die wegvalt,” meldt Rinie Hultema, coördinator bij Inloophuis Sigrid’s Garden in Emmen. „Meestal halen we bij de loop tussen de 20.000 en 40.000 euro op.”

Landelijk probleem

KWF Nederland meldt dat de helft van de in totaal 75 huizen kampt met fikse tekorten. Volgens een woordvoerster van de stichting bedraagt het landelijke tekort zo’n anderhalf miljoen euro. In het tv-programma Hart van Nederland wordt woensdagavond speciaal aandacht besteedt aan de geldzorgen van de inloophuizen.

„Wij hebben nog genoeg reserves om dit jaar en begin volgend jaar uit te zingen,” stelt Hultema. „Daarna wordt het lastig. De vaste lasten zoals huur, gas en stroom blijven natuurlijk doorgaan.”

Huis in actie

Om het voortbestaan van de inloophuizen te garanderen is er vanuit het KWF een crowdfundingactie opgezet: Huis in Actie. Inloophuizen kunnen een eigen pagina aanmaken en op deze manier donaties ontvangen. Het bedrag dat mensen via de website doneren, komt volledig ten goede aan het regionale inloophuis.

De actie voor Sigrid’s Garden heeft binnen een week ruim 2.000 euro opgehaald. „We hebben als doel 10.000 euro gesteld,” vertelt Hultema. „Misschien is het een hoog bedrag, maar het zou fantastisch zijn als we dit weten op te halen.”

Ook het Toon Hermans Huis Drenthe en het Hamelhuys Groningen en Assen hebben een crowdfundpagina.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Emmen
menu