Jan Haak (92) uit Emmen maakt gebouwen in miniatuurvorm. ‘Alles zit als een film in mijn hoofd’

Jan Haak toont het vroegere huis - inclusief torentje - van de familie Hadders in Valthermond. De woning is ondertussen volledig afgebroken. Foto: Kristian Elders

De coronajaren brachten de nodige narigheid, maar ook nieuwe hobby’s. Een treffend voorbeeld daarvan is Jan Haak, die zich in die tijd verveelde. De 92-jarige Emmenaar heeft veel gebouwen en woningen uit onder meer zijn jeugd nagemaakt in miniatuurvorm.
Lees meer over
Emmen
Borger-Odoorn
Emmer Courant
Kanaalstreek

De geboren en getogen Valthermonder is gezegend met een goed geheugen en hij mag graag knutselen. Feitelijk komen die twee eigenschappen samen in de hobby van Haak, die hij thuis in Angelslo aan de keukentafel uitvoert. Neem de Grote Kerk in Emmen. Haak ging op zijn scootmobiel naar het centrum van de vlinderstad om de kerk goed in zijn geheugen op te nemen. Thuis ging hij met plaatmateriaal van de bouwmarkt, lijm, schuurpapier en een figuurzaag ijverig aan de slag. Het fraaie resultaat bleek de Grote Kerk in miniatuurvorm. ,,Laatst liet ik hier in de woonflat mijn werk twee dagen lang zien”, zegt Haak. ,,Een van de bezoekers bleek een ware liefhebber en kreeg de Grote Kerk mee naar huis, maar verder heb ik nog veel creaties in mijn eigen appartement staan. Ik kan hier gelukkig zelf nog net zitten.”