Kinderboek met gouden zwerfsticker zwerft vanaf dinsdag door Emmen

Een kinderboek met een gouden sticker zwerft vanaf dinsdag door Emmen... Foto: Kinderzwerfboek.

Tien kinderboeken met een gouden zwerfsticker zwerven vanaf dinsdag door Nederland. Wie het boek vindt wint een mooie prijs. In Emmen stuurt kinderboekenschrijver Pieter Koolwijk een boek uit zwerven.

Kinderzwerfboek, onderdeel van Nationaal Fonds Kinderhulp bestaat dit jaar tien jaar. In de afgelopen tien jaar zijn 2,5 miljoen zwervende kinderboeken door Nederland gegaan. Altijd met het doel om ook kinderen die in armoede leven leuke boeken te laten lezen, vertelt Pascale van Amersfoort, van Kinderzwerfboek.

Drie jaar langer naar school door boeken

,,Dat is nog steeds hard nodig. Landelijk gezien verlaat zeventien procent van de kinderen het basisonderwijs met een taalachterstand. Maar als er thuis boeken zijn, gaan kinderen gemiddeld drie jaar langer naar school dan leeftijdsgenoten uit gezinnen zonder boeken. Boeken stimuleren tot doorleren, ongeacht sociaal milieu of cultuur. Lezende kinderen hebben dan ook meer kans op een goede toekomst.”

Meedoen

Kinderzwerfboek roept iedereen in Nederland op om de boekenkast op te ruimen en kinderboeken die niet meer gelezen worden te laten zwerven. Kinderzwerfboeken liggen bijvoorbeeld in wachtkamers, op de kinderboerderij, in de trein, of in een KinderzwerfboekStation. Zwerfboeken zijn herkenbaar aan de sticker op de kaft waarop staat: ‘’Neem me mee! Op de binnenkant van de kaft zit ook een sticker met een zwerfcode, waarmee je de zwerftocht van het boek kunt volgen. Als je het boek uithebt kun je het weer laten zwerven.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Emmen
menu