Kleine reisondernemers sturen brandbrief naar Tweede Kamer: steun nodig tot eind van het jaar

Kleine reisondernemers hebben pas in de zomer van 2021 weer inkomen. Foto: Pixabay.

Het water staat kleine reisondernemers aan de lippen, zo schrijven ze in een brandbrief aan de Tweede Kamer. Door de coronacrisis zitten ze zeker een jaar zonder inkomen. Ander werk doen lukt niet: ze zijn meer dan fulltime bezig mensen te repatriëren, reizen om te boeken, te annuleren en klanten gerust te stellen.

Zelfstandig reisadviseurs, mobiele reisagenten en andere kleine ondernemers dreigen tussen wal en schip te vallen, zegt Ingrid Roelofs, eigenaar van Reisburo Vakantie & Zorg in Emmen. Roelofs is een kleine touroperator die zorgvakanties organiseert. ,,De reisbranche wordt onevenredig hard getroffen door de coronacrisis en de ANVR heeft daar ruim aandacht voor gevraagd. Maar dan gaat het vooral over de grote bedrijven. Kleine reisondernemingen worden hierbij over het hoofd gezien. We hebben ons daarom georganiseerd en een brandbrief naar de Tweede Kamer gestuurd.”

Omdat een enkele brief mogelijk niet voldoende aandacht vraagt gaan de kleine reisondernemers ook massaal mailen naar de regering.

Het zit ze in het bloed om hun eigen broek op te houden zo schrijven ze, maar ze worden nu gedwongen op de overheid te leunen. De ondernemers roepen op tot een ruimhartiger plan waarmee hun inkomensverlies tot het einde van het jaar wordt opgevangen. De huidige steunmaatregelen zijn niet genoeg, stellen ze.

Geen afhaalvakanties

,,Er worden uiteraard geen reizen geboekt maar de dagen vullen zich vanaf het begin van de coronacrisis met repatriëren, omboeken, annuleren, informeren, regelen, geruststellen, en het verkondigen van een moeilijke boodschap omtrent vouchers. De continu veranderende regelgeving kost enorm veel tijd. Wij zijn meer dan fulltime aan het werk ten dienste van onze klanten. En dit alles zonder inkomsten. We hebben helaas geen afhaalvakanties, of vakanties die men thuis kan beleven om onze schade te beperken.”

Pas in zomer 2021 weer inkomen

Kleine reisondernemers ontvangen commissie op door hen verkochte reizen. Die commissie ontvangen ze pas nadat klanten zijn vertrokken. ,,Uit een recente enquête van de ANVR komt naar voren dat een minimale omzetdaling van 80 procent wordt verwacht. De geluiden voor herstel in 2021 stemmen ons positief. Maar de inkomsten voor de reizen die we dan weer mogen boeken komen niet eerder dan zomer 2021 bij ons binnen. Dat maakt onze situatie fundamenteel anders dan ondernemers in andere branches die hun omzet tot half maart onaangetast zien.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Emmen
menu