Oktober staat in Emmen in het teken van taal

Singer-songwriter Martijje. Foto: Wendelien Mulder

Oktober is in Emmen uitgeroepen tot de Maand van de Taal. De gehele maand staan allerlei activiteiten op de agenda, die met taal te maken hebben, zoals een pubquiz, taalmiddag en de finale van het Nederlands kampioenschap light verse dichten. ,,Het programma is zeer gevarieerd”, vertellen Eddie Zinnemers en Pieter Taffijn van organisator Stichting Taalpodium Emmen (STEM).

Het is de eerste editie van de Maand van de Taal. ,,Het kampioenschap light verse dichten beleeft zijn eerste lustrum. Dat bracht ons op het idee om veel meer aandacht aan taal te besteden. De gehele maand oktober allerlei taalactiviteiten organiseren, dat is voor ons een grote uitdaging”, aldus Zinnemers.

Martijje treedt op

Het uitgebreide programma start op zaterdag 2 oktober met het symposium ‘Welke toekomst heeft de streektaal?’ in de bibliotheek aan het Noorderplein. Onder leiding van burgemeester Eric van Oosterhout laten taalkundig promovenda Kristel Doreleijers, schrijver/uitgever Gerard Stout en directeur van het Huus van de Taol Renate Snoeijing hun licht schijnen over de stand van zaken wat betreft de streektaal. Singer-songwriter Martijje verzorgt optredens. Opgave via de website www.bibliotheekemmen.nl

Aansluitend start in de bibliotheek een taalmiddag. Op het programma staan presentaties en voordrachten van schrijver/dichter Yvonne Bijl, dichter Ria Westerhuis, dichter/performer Mischa van Huystee, dichter/vertaler Ton Peters en de Emmer gemeentedichters. Tevens verzorgt Jan Haverkate een workshop boeken maken in de Emmer leeszaal. Opgave via de site van de bibliotheek.

Daarna staan onder meer drie pubquizzen over streektaal en literartuur, het Open Drents Kampioenschap Scrabble en een filosofiecafe op het programma. De maand wordt op zondag 31 oktober afgesloten met de finale van het Nederlands kampioenschap light verse dichten.

In de hele gemeente

De organisatie wil de gehele gemeente Emmen bij de activiteiten betrekken. ,,Daarom staan bijvoorbeeld de pubquizzen gepland in Klazienaveen en Schoonebeek”, vertelt Taffijn. Zinnemers heeft goede hoop dat het programma grotendeels doorgaat. ,,We gaan het gewoon doen. Hopelijk hebben we niet teveel last van corona.”

Kijk voor meer informatie over alle activiteiten op www.taalpodiumstem.nl

Je kunt deze onderwerpen volgen
Emmen
menu