Provincie Drenthe en gemeente Emmen investeren één miljoen in Veenpark Barger-Compascuum

Een luchtfoto van het Veenpark in Barger-Compascuum Scan: Jan Willem Horstman.

De provincie Drenthe en de gemeente Emmen willen één miljoen euro investeren in het openluchtmuseum Veenpark in Barger-Compascuum. Het geld is bedoeld voor de herinrichting van het park.
Lees meer over
Emmen

De komende jaren moet het park flink op de schop om de bezoekersaantallen op te krikken. Het is de bedoeling dat het Veenpark als volwaardig museum groeit naar toeristische trekpleister met circa 75.000 bezoekers per jaar. Momenteel trekt het museum zo’n 50.000 bezoekers per jaar. Daarbij maakt het park geen gebruik van subsidies, maar dat blijkt niet langer haalbaar.

Kleiner museum

Perspekt Studio’s ontwikkelde een plan om het zogeheten ‘Veenverhaal’ van het museum beter tot zijn recht te laten komen. Het Veenpark wordt in de toekomst kleiner, maar wel rijker ingericht. In mei wordt met de eerste werkzaamheden begonnen. Het is de bedoeling dat de eerste veranderingen klaar zijn voor de start van het toeristische seizoen 2022.

Provinciale Staten moeten nog akkoord gaan met de plannen voor het museum. Wanneer dat gebeurt, draagt de provincie voor tweederde deel bij in de kosten. Het overige derde deel komt voor rekening van de gemeente Emmen. Het museum ontvangt dan de komende jaren jaarlijks 110.000 euro.

Volgens wethouder Robert Kleine is het belangrijk dat het Veenpark behouden blijft. „Het Veenpark is één van onze toeristische trekpleisters, maar zorgt ook voor het behoud van ons erfgoed. Dat zie ik op een mooie manier terug in de plannen. Dat geldt ook voor het behoud van de werkgelegenheid en de rol van meer dan honderd vrijwilligers die helpen om het park in stand te houden.”

Nieuws

Meest gelezen

menu