Ronnie de Vries (40) uit Klazienaveen schrijft zijn eerste kinderboek. ‘Alles kwam mooi samen’

Ronnie de Vries thuis in Klazienaveen. Foto: Adriana Peters

Hij heeft een technisch beroep en is dus een man van de praktijk, maar Ronnie de Vries heeft ook een andere kant. De veertigjarige Klazienavener schreef onlangs zijn eerste kinderboek.
Lees meer over
Emmen
Emmer Courant

Limonade maak ik zelf is de naam van het boek dat uitgeverij Boekscout op de markt bracht. Het is een avontuurlijk verhaal voor kinderen tussen de 5 en 8 jaar. De Vries is werkvoorbereider in dienst van het Emmer bedrijf Harwig Installatietechniek en vindt het fijn om een nieuwe hobby te hebben als uitlaatklep en dus ontspanning. De oud-inwoner van Nieuw-Weerdinge vond de liefde van zijn leven in Klazienaveen. Vrouwlief Adriana hielp mee om het kinderboek van De Vries te voltooien, want de creatieve dertiger zorgde voor de illustraties.

Ronnie en Adriana hebben twee kinderen: Mick (10) en Walter (6). ,,Onze zoons vormen samen een inspiratie voor het schrijven”, vertelt De Vries. Hij gaat niet over een nacht ijs om een goede schrijver te worden. ,,Ik volg nog altijd een thuiscursus korte verhalen schrijven. Eén van de hoofdstukken draait om kinderboeken. Ik wist tijdens mijn studie een leuk verhaal te bedenken met betrekking tot dat hoofdstuk.” De Vries kreeg een hoog cijfer voor zijn verhaal. ,,Ik werd zelfs getipt om mijn verhaal uit te geven.”

Beginnende schrijvers

Hij zocht contact met Boekscout, want die uitgeverij geeft beginnende schrijvers de kans om een boek uit te geven. ,,Ik kreeg al snel bericht dat de uitgeverij werk wilde maken van mijn verhaal. Het redigeren kon beginnen, met hulp van Adriana. Eerlijk gezegd was ik voorheen nooit heel erg met taal bezig.” Tegenwoordig schrijft De Vries ‘s avonds vaak een uur lang ‘voor een beetje rust’, want zijn hoofdinkomen zal het zeer waarschijnlijk nooit worden. Het nieuwe kinderboek is een gezamenlijke productie geworden van Ronnie en Adriana. ,,Alles kwam zeker mooi samen.”

De Vries vindt het leuk om zijn kinderen ‘s avonds voor te lezen. Hij houdt de snelheid erin en vermijdt liever lange hoofdstukken, want dan kan de verveling toeslaan. Die elementen vormden samen met interactie een stevig fundament voor zijn debuut als schrijver. Limonade maak ik zelf telt 32 pagina’s, spoort aan om zelf drinken te maken en dat juicht De Vries alleen maar toe. ,,Weer eens iets anders dan voor de tv of achter de tablet.” De amateurschrijver vindt het mooi om zijn boek als iets tastbaars te delen met een groter publiek. ,,Mensen geven hun mening; dat is heel leerzaam voor in de toekomst.”

De Klazienavener blijft schrijven en heeft al een paar leuke ideeën voor een volgend boek, maar haast heeft hij niet. Geen druk op de ketel en harde deadlines dus voor de nieuwbakken kinderboekenschrijver uit het grootste buitendorp in de gemeente Emmen.

Nieuws

menu