Schrijver Gerard A. Robben draagt persoonlijk archief over aan Drents Archief in Assen

Gerard A. Robben heeft zijn persoonlijk archief overgedragen aan rijksarchivaris Dirk Jan Dolfing van het Drents Archief. Foto: Drents Archief.

De Drentse schrijver Gerard A. Robben (Emmen, 1940) heeft donderdag zijn persoonlijk archief overgedragen aan het Drents Archief.
Lees meer over
Emmen

Na het tekenen van de schenkingsovereenkomst nam rijksarchivaris Dirk Jan Dolfing de – speciaal voor de gelegenheid met een grote groene strik afgesloten – doos met het archief in ontvangst.

In het schrijversarchief van Robben zitten niet alleen al zijn publicaties, maar ook persoonlijke archiefstukken zoals diploma’s, fotoalbums en andere bescheiden. Het archief wordt op termijn geïnventariseerd en waar mogelijk opgenomen in de Collectie (Drentse) Schrijvers, zo meldt het Drents Archief.

‘Je schrijft goed. Doorgaan’

‘Gerardus Antonius Robben werd in augustus 1940 geboren in Emmen. Na de ULO en het lyceum in zijn geboorteplaats studeerde hij Engels in Groningen en daarna werd Robben leraar bij diverse instituten in Emmen. De voorliefde voor het werk van Charles Dickens wakkerde de interesse voor het schrijversvak aan. Zijn eerste manuscript stuurde Robben naar schrijver Simon Carmiggelt, die reageerde met de woorden: ‘Je schrijft goed. Doorgaan’.

Eelt in de handen

In 1988 verscheen onder het pseudoniem Joakim een eerste boek met korte verhalen van de hand van Robben. Daarna publiceerde hij diverse boeken, korte verhalen en gedichten en schreef hij columns voor lokale media. Misschien wel het meest bekend is Robben van de roman Eelt in de handen uit 1999, dat ook werd bewerkt tot toneelstuk. Veel van zijn werk verscheen ondertussen ook in het Engels en in het Drents.

‘Dat Gerard A. Robben zijn persoonlijk archief heeft overgedragen aan het Drents Archief betekent niet dat hij stopt met schrijven. Inmiddels publiceert hij veel korte verhalen en gedichten op Facebook, waar een ieder er kennis van kan nemen.’

Als ingelogde PREMIUM lezer kun je op dit artikel reageren. Hierbij hebben we een aantal huisregels voor opgesteld welke je hier kunt lezen.

Reageren

Nieuws

menu