Tafeltennistalent Fleur Hoogeveen (17) kan lezen en schrijven met batje

Jeugdinternational Fleur Hoogeveen wil graag in voetsporen treden van tafeltennisicoon Bettine Vriesekoop. Foto: Henk Hommes

Keihard trainen, doorzettingsvermogen, discipline en soms harde woorden in de kleedkamer. Jeugdinternational Fleur Hoogeveen weet inmiddels wat er allemaal komt kijken om de top te bereiken.
Lees meer over
Emmen

Het 17-jarig tafeltennistalent uit Klazienaveen-Noord heeft al lang afgerekend met de gedachte dat tafeltennis slechts een spelletje is. Fleur eist veel van zichzelf. Ze staat vrijwel elke dag met een batje achter de tafeltennistafel en bezit alle wapens om een topper te worden.

Icoon Bettine Vriesekoop als grote voorbeeld

Fleur Hoogeveen – lid van TTC Decokay Emmen - heeft de winnaarsmentaliteit van Bettine Vriesekoop. Het tafeltennisicoon is dan ook het grote voorbeeld voor Fleur. ,,Haar drive en karakter om er alles voor over te hebben. Dat wil ik ook uitstralen. Ik wil ten koste van alles winnen. Dat is iedere keer mijn uitdaging. Ik maak me ontzettend kwaad om gemiste ballen.”

Bij de kadetten van de Nederlandse Tafeltennisbond (NTTB) kreeg ze op sportcentrum Papendal in Arnhem training van Vriesekoop en ging ze met sprongen vooruit. ,,Vanwege studie en reistijd train ik inmiddels weer in Emmen, maar we hebben nog regelmatig contact via de app. Haar tips helpen me in mijn ontwikkeling”, zegt Fleur, die ook zeker de inbreng van coach Lex Bruijn uit Leek niet ongenoemd wil laten. ,,Lex is bij nationale toernooien echt mijn steun en toeverlaat geweest en stond er ook altijd op de moeilijke momenten.”

Altijd op podium bij nationale kampioenschappen

Bij alle nationale jeugdkampioenschappen van de afgelopen jaren eindigde Fleur Hoogeveen steevast op het podium en vorig jaar miste ze op een haar na kwalificatie voor de Europese Jeugdkampioenschappen (EJK). Verder deed Fleur met de nationale jeugdselecties tijdens internationale toernooien veel ervaring op.

In het sportjaar 2022 is het vizier gericht op kwalificatie voor het EJK en de Nederlandse titelstrijd bij de junioren (-19). „Verder wil ik met het herenteam van TTC Emmen in de Derde Divisie mooie prestaties neerzetten”, zegt Fleur, die aan het Drenthe College in Emmen bezig is met het tweede jaar van de studie gespecialiseerd pedagogisch medewerker.

Vanaf 14-jarige leeftijd actief in mannencompetitie

De switch - in 2017 - naar de mannencompetitie bleek een juiste keuze. ,,Als ik stappen wilde maken in mijn ontwikkeling was dit gewoon heel belangrijk. Ik tref hier betere tegenstanders en andere speltypen. Zo kan ik mezelf verder verbeteren en kan ik lastige situaties in wedstrijden beter inschatten.” In de mannencompetitie blijkt ze zeker niet kansloos. ,,Sommige tegenstanders staan eerst wel vreemd te kijken als ze tegen een juniorenmeisje moeten spelen, maar er is natuurlijk niets mooiers om ze drie of vier meter achter de tafel te dwingen en in de derde set van de tafel te vegen”, glimlacht Fleur.

Het snelle ritme van haar forehand is het ‘moordwapen’ van Fleur. Technisch is het bijna allemaal perfect, maar tafeltennis kwalificeert ze toch vooral als een mentaal spelletje. ,,Er zit ontzettend weinig tijd tussen denken en beslissen. Je moet direct handelen en dat vergt heel veel concentratie.” Verder wijst ze op het fysieke aspect: ,,Tafeltennis doe je niet alleen met je hand, maar eigenlijk met je hele lichaam. Het is niet alleen een snelle, maar ook explosieve en intensieve sport. Eén van de mooiste elementen blijft het feit dat je veel effect aan het balletje kunt meegeven. Daar mee kun je de tegenstander flink verrassen.”

Onzekere tijden

Voor Fleur is het in deze onzekere tijden van lockdown en gesloten binnensportaccommodaties vooralsnog behelpen. ,,Ik probeer zo goed en zo kwaad als het gaat mij met TTC Emmen voor te bereiden op de herstart van de competitie in de Derde Divisie. Daarnaast hoop ik dit jaar mijn kunsten te vertonen op de nationale titelstrijd bij de junioren en het Europese Jeugdkampioenschap. Ik wil hoe dan ook mijn dromen najagen.”

Nieuws

Meest gelezen

menu