Topvolleybalster Myrne Streunding (25) is bij Emmen ’95 bezig aan nieuw hoofdstuk

Topvolleybalster Myrne Streunding is bij eerste divisionist Emmen ’95 bezig aan nieuw hoofdstuk in een rijk volleyballeven. Foto: Jans & Sabine Photography

Topvolleybalster Myrne Streunding zette in 2017 vrij abrupt een punt achter haar loopbaan, maar het bloed kroop waar het niet gaan kan. Inmiddels is de routinier bij Emmen ’95 bezig aan een nieuw hoofdstuk in haar rijke volleyballeven. Als spelverdeelster is de 25-jarige Streunding de spil van de kersverse eerste divisionist en als nieuwbakken secretaris ook de spil binnen de volleybalclub.
Lees meer over
Emmen

Streunding groeide op bij VC Sleen. De beloftevolle volleybalster maakte op 17-jarige leeftijd de overstap naar de stad-Groninger eredivisionist Lycurgus. ,,Het was zeker een hele overgang: van de promotieklasse naar de eredivisie, maar voor mij was het een unieke kans om mijn volleybalkunsten op het hoogste niveau van Nederland te tonen.” Toen Lycurgus besloot om de licentie voor de eredivisie niet te verlengen, volgde in 2015 de overstap naar stadgenoot en eredivisionist Donitas. ,,Het werd een lastig seizoen en we degradeerden uit de eredivisie. Ik heb toen gekozen voor een nieuwe uitdaging bij het naar de topdivisie gepromoveerde Veracles.”

Focus op studie en stage

Tegelijk was het afscheid nabij, want na een seizoen in de topdivisie besloot Streunding welbewust het volleybal vaarwel te zeggen. ”Vanaf dat moment ging ik mij volledig focussen op de studie Sociaal Juridische Dienstverlening aan de Hanzehogeschool in Groningen. Na twee jaar zonder volleybal werd ik in 2019 benaderd door Emmen ’95 of ik weer eens een balletje wilde slaan. De lokroep van de club kon ik niet weerstaan. Het voelde geweldig en ik zat eigenlijk direct weer in een flow.”

De sinds dit jaar in Aalden woonachtige Streunding viel bij de Emmenaren gelijk met de neus in de boter. De ploeg promoveerde afgelopen seizoen, min of meer verrassend, naar de eerste divisie. ,,We draaiden in de top van de tweede divisie, maar helaas werd de competitie vanwege de coronapandemie abrupt lamgelegd. De volleybalbond NeVoBo bood ons echter de kans om via een versterkte promotie alsnog een divisie hoger te gaan spelen. Dat hebben we met beide handen aangegrepen”, zegt de leerplichtambtenaar van de gemeente Aa en Hunze.

Rol van betekenis

De competitie is opnieuw stilgelegd en promovendus Emmen ’95 staat voorlopig op de tiende plaats. Streunding heeft er vertrouwen in dat haar ploeg de capaciteit heeft om een rol van betekenis te kunnen spelen. ,,Al blijft dat een uitdaging natuurlijk. We moeten ons niveau halen en dat vasthouden tijdens wedstrijden. En hiervoor is het belangrijk om te blijven trainen, meer van onszelf te eisen, maar ook meer van elkaar te verwachten. In vergelijking met de start van dit seizoen hebben we hier al flinke stappen in gemaakt, maar dit blijft voor ons een belangrijk onderdeel om te trainen.”

Verder blijft de mix van jong en onervarenheid een valkuil. ,,Ons spel kent nog te veel pieken en dalen. Vaak loopt alles perfect en zitten dan in de ‘flow’, maar soms duiken we ook in een diep dal. Daar zit ook meteen het grote verschil met de tweede divisie. Hoe hoger je komt te spelen, hoe lager je eigen foutenlast moet zijn. Dit is iets waar onze trainer-coach Bjorn Stricker ook zo vaak op hamert. Als speelsters weten we dit, maar het lukt ons op sommige momenten niet om het tij te keren”, zegt Streunding, die met al haar ervaring het spelletje goed kan lezen en daardoor al snel de spelopbouw bij de tegenstanders kan herkennen.

De routinier zet niet alleen binnen het veld de lijnen uit, maar ze zit sinds dit seizoen in de rol van secretaris ook achter de bestuurstafel van Emmen ’95. Over een bestuursfunctie heeft ze niet lang nagedacht. ,,Het bood me een mooie kans om iets voor de vereniging te betekenen. Ik volleybal al bijna twintig jaar en daarnaast zijn mijn beide ouders ook heel actief in het verenigingsleven. Het vergt veel om een vereniging draaiende te houden. Dat is iets wat ik van thuis uit heb meegekregen.”

‘Supportclub’

Het bestuur van Emmer volleybalclub is dit jaar aan de slag gegaan met de ‘Supportclub’. Streunding legt het uit: ,,Dit is een plan vanuit de Nevobo om clubs te professionaliseren en om binnen de regio samen te werken met andere clubs.” Aandacht voor de ontwikkeling van de volleybaljeugd speelt hierin een centrale rol. ,,De jeugd binnen onze vereniging is de toekomst van de club. En ja, dit klinkt weer heel cliché, maar dit is toch echt zo. Helaas bestaat er ook voor Emmen ’95 geen vijver waar we de jeugd en trainers uit kunnen vissen. We merken dat er een terugloop is in het aantal jeugdteams. Dit is ook een van de aandachtpunten uit het Supportclub-plan. We moeten in de jeugd investeren en volleybal voor deze groep aantrekkelijker maken.”

De secretaris van Emmen ’95 wijst op mooie initiatieven die inmiddels binnen de jeugdopleiding tot wasdom zijn gekomen. ,,Er is een veelbelovende ontwikkeling gaande bij onze jongensteams. Het is heel belangrijk dat we binnen de volleybalsport de aantallen meisjes en jongens meer in balans krijgen. Dat we ook dynamische en uitdagender trainingsvormen ontwikkelen die meer gericht zijn op jongens en waarbij ze hun energie kwijt kunnen. Verder worden combinaties gemaakt met verenigingen uit de regio. Dankzij deze samenwerking kunnen we volledige jongensteams formeren. Op deze manier proberen we aan de weg te timmeren om het volleybal verder te promoten.”

Nieuws

Meest gelezen

menu