Al 40 jaar verliefd op voetbalvereniging Weerdinge. De club is de rode draad door het leven van Ria en Egbert Pol

Voetbalvereniging Weerdinge loopt als een rode draad door het leven van Egbert (58) en Ria Pol (57) en dat is nog zacht uitgedrukt. Het tweetal is al ruim veertig jaar onlosmakelijk aan de voetbalvereniging uit Weerdinge verbonden.

Ria en Egbert Pol zijn al meer dan veertig jaar onlosmakelijk aan vv Weerdinge verbonden.

Ria en Egbert Pol zijn al meer dan veertig jaar onlosmakelijk aan vv Weerdinge verbonden. Foto: Rody Bal

Ria is bestuurslid, coördineert alle kantinewerkzaamheden, draait dinsdag- en donderdagavond en op zondag bardiensten, zit in de activiteitencommissie, maakt deel uit van de schoonmaakploeg en is fervent supporter. Tja, wat doet Ria Pol eigenlijk niet bij vv Weerdinge?

Egbert heeft respect voor de onbegrensde clubliefde van Ria, maar als voetballer heeft hij zelf ook een mooie erelijst opgebouwd. De meeste wedstrijden speelde de technisch begaafde middenvelder in het shirt van vv Weerdinge, met korte uitstapjes naar de naburige clubs WKE en Titan. Pol was verder actief in diverse trainersfuncties en als de nood aan de man komt dan speelt hij op de zondagochtend nog altijd een partijtje in het veteranenteam.

Fervente supporters

Op de zondagmiddag zijn Egbert en Ria trouwe supporters van de hoofdmacht, waarin zoon Dennie (32) al vele seizoenen als centrale verdediger een vaste waarde is. Ook hebben pa en ma Pol het voetbalvirus op dochter Melissa (30) over kunnen brengen.

Het sportpark van vv Weerdinge aan de IJsspoorweg ligt er donderdagavond – de vaste clubavond - nog zonovergoten bij. Het voelt voor Egbert en Ria alsof ze in hun eigen achtertuin in Emmermeer zitten. Het goed onderhouden complex van de 75-jarige dorpsclub – een groots jubileumfeest zit er door corona helaas nog niet in - is onderhand hun tweede huis geworden. ,,We zijn hier als tieners opgegroeid en zijn de club tot op de dag van vandaag trouw gebleven”, zeggen Egbert en Ria op het terras naast de kantine.

Dikke verkering

Het stel was amper zestien jaar en kreeg dikke verkering. ,,Aanvankelijk ging ik met Egbert mee naar de wedstrijden, maar al heel snel was er een klik met de club. Ik voelde me hier helemaal thuis. Alsof iedereen familie van elkaar was en dat vormde de basis van veel vriendschappen. Dat is nog steeds zo en dat maakt de club ook zo bijzonder”, zegt Ria.

De training onder leiding van de nieuwe oefenmeester Alex Padding is in volle gang. Ria en Egbert kijken op het terras omhoog en knijpen hun ogen een beetje dicht. Ontelbare herinneringen komen bovendrijven. ,,We hebben hier succesvolle jaren gekend, met illustere trainers als Willem Zwikker, Jaap Bos en Michel van Oostrum. De tijden zijn natuurlijk veranderd. Het uitvoeren van vrijwilligerstaken is geen vanzelfsprekendheid meer en ook de publieke belangstelling is minder geworden.” Ria en Egbert beseffen tegelijk dat ze niet moeten blijven steken in de romantiek, dat het voetbal vroeger allemaal beter was.

Typische huiskamersfeer

Na afloop van de training druppelen de spelers de kantine binnen. Ria serveert drankjes en zet schalen met warme hapjes op tafel. Alsof het een huiskamer is, zo ongedwongen en sfeervol. De naderende start van de voetbalcompetitie is een van de gespreksonderwerpen. De verwachtingen in de 3e klasse C – met veel streekderby’s - zijn niet torenhoog, maar een plek in het linkerrijtje moet volgens de insiders voor vv Weerdinge haalbaar zijn.

Voor Ria en Egbert is de stand op de ranglijst overigens niet doorslaggevend. Ze kennen de uitdagingen waar betrekkelijk kleine clubs als Weerdinge zich voor gesteld zien. ,,Op de JO-09 na hebben we geen jeugdteams meer. Dat is wel een teken aan de wand, maar deze familieclub zal altijd blijven bestaan. Daar zetten we ook de komende jaren met veel liefde de schouders onder.”

De hoofdmacht van vv Weerdinge start de competitie op zondag 26 september met een uitduel tegen FC Ter Apel ’96.

Indeling 3e klasse C: Weerdinge, CEC, Twedo, SC Erica, SVV ’04, Westerwolde, Musselkanaal, Sellingen, FC Ter Apel ’96, SPW, HOC, Gieten, Bellingwolde.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Emmen
menu