Wat gebeurde er rond Schoonebeek tijdens de Tweede Wereldoorlog? Dubbele tentoonstelling vertelt over lot oorlogsvliegers en overval op gemeentehuis in 1943

Pieter de Boer, ambtenaar en distributieleider in Schoonebeek. Hij wist van de overval en kwam om door een verdwaalde kogel. Foto: privécollectie Henk de Boer

In het MFC ‘t Aole Gemientehoes van Schoonebeek wordt een dubbele tentoonstelling georganiseerd over de Tweede Wereldoorlog. Deze tentoonstelling zou eigenlijk eind 2020 te zien zijn geweest in Emmen, maar door de coronamaatregelen ging daar een streep door. Nu valt de tentoonstelling alsnog te bezoeken in Schoonebeek.

De Stichting Luchtoorlog Onderzoek Drenthe laat tijdens de tentoonstelling diverse gebeurtenissen zien over de oorlogsvliegers die in Schoonebeek en de omgeving zijn neergestort. Zo worden de bezoekers geïnformeerd over het leven van de omgekomen vliegers, wat er met hen is gebeurd, waar hun vliegtuigen neer zijn gestort en wat er met de bemanningsleden gebeurde die gevangen werden genomen. Ook is er een geborgen vliegtuigmotor te zien.

De Stichting Onderzoek Drentse Families en Huizen deed onderzoek naar de overval op 29 juli 1943 op het gemeentehuis in Schoonebeek. Daarbij werden door het verzet uit De Krim drie personen doodgeschoten: NSB-burgemeester Geert Bisschop, NSB-ambtenaar Roelof Jan Oostindiën en distributieleider Pieter de Boer. Overal werd geschreven dat het een bewuste liquidatie was door twee verzetsmensen op de fanatieke Schoonebeeker NSB-burgemeester.

Mislukte overval

Dit beeld blijkt niet te kloppen. Het ging om een mislukte overval en er waren veel meer mensen bij betrokken. Een reconstructie van de overval en het levensverhaal van iedereen die daarbij betrokken raakte als slachtoffer, verzetsstrijder en represaille-slachtoffer wordt verteld op de tentoonstelling. Ook krijgt de bezoeker informatie over de luchtbeschermingsdienst, het verzet, de burgemeesters ten tijde van de Tweede Wereldoorlog.

De tentoonstellingen zijn vanaf zaterdag te zien en blijven te bezoeken tot 26 november.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Emmen
menu