Samen met

Anja Smit heeft grote moeite met de steile trappen op station Emmen Zuid: ‘Waarom is er geen lift geplaatst?’

Anja Smit heeft grote moeite om de steile trap op te lopen. Foto: Martin Zaagman

De twee trappen op het nieuwe perron van station Emmen Zuid leveren veel problemen op voor Anja Smit. Volgens de 59-jarige Emmense, die slecht ter been is, zijn de trappen aan de kant van de wijk Rietlanden veel te steil.
Lees meer over
Emmer Courant

Dat ontdekte Smit maandag toen ze met de trein vanuit Zwolle arriveerde op station Emmen Zuid. ,,Als je de trappen niet wil nemen, moet je een gigantisch stuk omlopen. Dat is dus geen optie. Vreemd dat er geen lift is geplaatst.”

Het vernieuwde station Emmen Zuid werd vorige week officieel geopend. Het beschikt over een tweede spoor van 600 meter. Daarnaast is een tweede perron met wachtruimte aangelegd. Ook is er een nieuw plein voor het station gekomen.

‘Ik kan nog kleine stukjes lopen’

Smit, die in Rietlanden woont, reisde maandag vanaf Emmen Zuid met de trein naar Zwolle, waar haar zoon woont. ,,Samen zijn we met de auto doorgereisd naar familie in Lisse. Ik kan nog kleine stukjes lopen, maar ik gebruik regelmatig een stok. Ik neem ook vaak een rolstoel mee, maar afgelopen maandag niet. Dat was omdat de rolstoel niet in de auto van mijn zoon paste.”

Maandagavond kwam ze terug op station Emmen Zuid en wachtte haar een onaangename verrassing. ,,Ik ben met veel pijn en moeite de trappen opgekomen. Gelukkig kreeg ik hulp van een vriendin, die mij kwam ophalen. Helemaal prettig, omdat het ook donker was.”

Toen het station nog één perron telde, kon Smit zonder problemen in- en uitstappen. ,,Ik kon met de rolstoel zo vanaf het perron naar de auto gaan. Dat was maar een klein stukje. Helaas is dat niet meer mogelijk. Een lift zou een goede oplossing zijn.”

‘In het vervolg ga ik naar station Nieuw-Amsterdam’

Als Smit in de toekomst met de trein wil reizen, ziet ze zich genoodzaakt om in het vervolg op het station in Nieuw-Amsterdam in te stappen. ,,Ik kan dus geen gebruik meer maken van Emmen Zuid. Op deze manier voel ik me gediscrimineerd.”

Gemeentewoordvoerder Stefanie Schipper laat weten dat het belangrijk is dat alle voorzieningen in de gemeente toegankelijk zijn voor iedereen. ,,Daar hebben we bij ieder bouwproject oog voor. De werkzaamheden op station Emmen Zuid zijn een samenwerking geweest tussen de provincie Drenthe (opdrachtgever), ProRail (eigenaar spoor) en de gemeente Emmen (uitvoerder). Er is overwogen om een lift te plaatsen. In de contacten met belangenorganisaties als het OV consumentenplatform en het Overleg en SamenwerkingsOrgaan Gehandicapten Emmen (OSOG) is de toegankelijkheid van het station aan de orde geweest.”

Lift is gevoelig voor storingen

Schipper vervolgt: ,,Een lift op deze plek is niet ideaal, omdat een lift gevoelig voor storingen is en een doelwit voor vandalen kan zijn. Bovendien is het duurder als investering en in onderhoud. Er is daarom gekozen om een hellingbaan aan te leggen. Het nadeel is dat hierdoor een langere looproute ontstaat, maar het is een betrouwbaar alternatief voor een lift. In dit geval was het voor mevrouw een ongelukkige samenloop van omstandigheden, doordat ze haar rolstoel ook niet mee kon nemen. Dat betreuren wij. Want juist alles is erop gericht dat iedereen, beperking of geen beperking, gebruik kan maken van het openbaar vervoer. Mevrouw kan het altijd bij ons melden, zodat we contact met haar kunnen opnemen hierover.”

Dit artikel is het product van een samenwerking tussen de redacties van Dagblad van het Noorden en Emmer Courant

Nieuws

menu