Samen met

Column Henk Folkerts: Hangmannen

Henk Folkerts. Eigen foto

Je ziet ze vooral in De Weiert. Verveelde mannen die wachten, terwijl hun vrouwen in een kledingwinkel aan het shoppen zijn.
Lees meer over
Emmer Courant

Je kunt deze mannen gemakkelijk herkennen. Ze hebben een nonchalante houding, leunen tegen een muurtje, hebben de ene voet over de andere en ze trekken een ongelofelijk chagrijnig gezicht. Ik denk dat het een plaag gaat worden, want vorige week zaterdag was het helemaal erg. Bij elke modewinkel stonden wel twee of drie mannen tegen een muurtje geplakt.

Als je erover nadenkt is het een gênante bedoening. Ook sneu. De hele week ben je aan het werk, ga je in het weekend met je vrouw winkelen en dan trek je een gezicht alsof je zojuist hebt gehoord dat je na het winkelen ook nog de boodschappen moet doen. Meelijwekkende types, die vergeten zijn om iets te doen met hun leven.

Als het aan mij ligt krijgt dit gedrag prioriteit bij het Ministerie van Justitie. Geen voorlichtingscampagnes, gelijk van de muur trekken en een straatverbod.

Natuurlijk heb ik ook wel eens tegen de muur gestaan. Het duurde twee minuten voor ik mezelf zag staan, alsof ik het winnende lot van de Staatsloterij was kwijtgeraakt. Ik nam me dan ook gelijk voor nooit meer zo zielig en apathisch op mijn vrouw te gaan wachten en ben naar binnen gegaan.

Nu ben ik ook een enorme bofkont met mijn vrouw. Ze mag ook graag even rondkijken maar ze heeft de gave om in een oogopslag de gehele nieuwe zomercollectie te bekijken. Ze hoeft er niet eens de winkel voor in. Dat schiet dus lekker op. Gaat ze wel naar binnen dan ga ik tegenwoordig steevast mee, goed gemutst en nieuwsgierig naar wat er hangt en ligt.

Bovendien, ik meen ook te weten wat ze mooi vindt. Ik kijk een beetje mee en kijk of ik wat voor haar zie. Ik loop wat te keten met de verkoopsters en andere klanten en kom vaak later uit de modezaak dan mijn vrouw. Als ik kleren moet kopen vind ik het ook altijd gezellig en fijn als ze met mij mee gaat.

Dus mannen, stel je niet aan, gewoon mee de winkel in. Het valt echt wel mee.

Dit artikel is het product van een samenwerking tussen de redacties van Dagblad van het Noorden en Emmer Courant

Nieuws

Meest gelezen

menu