Samen met

Column Henk Folkerts: Spannend

Henk Folkerts. Eigen foto

Wethouder Jisse Otter heeft in zijn rol als informateur voorgesteld dat Wakker Emmen en de PvdA de komende vier jaar de coalitie vormen in de gemeente Emmen. Dat zou betekenen dat het CDA buiten de boot valt.
Lees meer over
Emmer Courant

CDA-wethouder Robert Kleine spartelde nog tegen. Hij zegt dat ‘slechts’ 49 procent van de kiezers voor deze twee partijen heeft gekozen. En ook wees de christen-democraat erop dat het opkomstpercentage in onze gemeente erg laag was.

Een klein rekensommetje leert dat 52 procent van de Nederlandse kiezers op de huidige coalitie in de Tweede Kamer heeft gestemd. Dat is drie procent meer. Ik heb destijds geen CDA’er gehoord die daar moeite mee had.

Kleine heeft wel gelijk dat er zo schandalig weinig mensen in Emmen zijn komen stemmen. Waarschijnlijk is het gedrag van partijgenoten Hugo de Jonge en Wopke Hoekstra daar mede debet aan.

Ik hoor u denken: je mag de handelswijze van het landelijke CDA niet één op één vergelijken met het CDA in Emmen. Dat is echter maar gedeeltelijk waar. Enerzijds, omdat het CDA niet een heel opvallende, onderscheidende verkiezingscampagne heeft gevoerd, anderzijds omdat landelijke kopstukken zich erg veel met de gemeenteraadsverkiezingen hebben bemoeid.

Roy Pruisscher, lijsttrekker van de ChristenUnie in Emmen, vindt een coalitie van twee partijen ook maar niks. Hij zegt dat dit ‘een gesloten houding van deze twee partijen in de hand kan werken’. Daar spreekt ook niet veel vertrouwen uit. Pruisscher zou er dus liever een derde partij bij zien.

Het zijn dus spannende weken in het gemeentehuis.

Ook spannend was het afgelopen zaterdagmiddag. Martine Salomons organiseerde met enkele mensen een benefietconcert voor Oekraïne in de Grote Kerk. Vele grote en kleine muzikanten werkten aan het evenement mee. Vooral de kleine muzikanten vonden het maar wat spannend om op te treden voor een bomvolle Grote Kerk. Ook indrukwekkend, ondanks dat ik het niet goed begreep, was een gedicht dat werd voorgedragen door een Oekraïense gastspreker.

Emmen liet zich hier van een grootse kant zien. Zo’n driehonderd mensen kwamen (even) langs en in drie uur tijd werd er maar liefst 1814 euro opgehaald. Ik was er sprakeloos van.

Dit artikel is het product van een samenwerking tussen de redacties van Dagblad van het Noorden en Emmer Courant

Nieuws

menu