Samen met

Emmen.Toen (292): 'Dit was ooit de bekende kruising bij Smid Banden'

De nieuwe opgave. Foto: Collectie Geert Meertens

Eerst nog even terug naar de foto met de ontspoorde tram, die in de Emmer Courant van dinsdag 29 maart stond. Pim Mensingh uit Exloo mailde ons over de oorzaak van het incident in Noordbarge op 22 mei 1934.
Lees meer over
Emmer Courant

Hij schrijft: ,,Het ongeluk gebeurde doordat de krukas brak. De locomotief kantelde daardoor naar rechts en de personenwagen naar links. Machinist Hartman kwam onder zijn locomotief terecht maar kwam er, net als conducteur Hollander, zonder kleerscheuren vanaf. Dat gold ook voor de passagiers. De ontsporing vond plaats rond het middaguur maar pas tegen 17.00 uur kon het gevaarte weggesleept worden.

Dan de foto van vorige week. Adriaan Huijsen schrijft daarover: ,,We zien de garage van Mulder op de hoek Kerkhoflaan-Wilhelminastraat. Mulder begon als rijwielhersteller en richtte zich later op auto’s. Aan de Wilhelminastraat heeft ook nog een benzinepomp van Mulder gestaan. Volgens mij was dat van het merk Caltex. Later is de pomp weggesaneerd. Mulder was officieel dealer van Vauxhall en naar ik meen ook van Morris. Later zat woninginrichting Klaassen er.”

Piet Hobers heeft goede herinneringen aan Klaassen. ,,Toen wij in 1969 ons flatje aan De Nijkampen kregen toegewezen door de toenmalige woningstichting Emmen was in het pand op deze foto de stoffeerderszaak van Willie Klaassen gevestigd. Zij hebben bij ons de vloerbedekking gelegd en gordijnen geleverd. Het was in die periode een hele beleving als je je woninkje op een redelijke manier kon inrichten. Ik heb toen met verbazing gekeken hoe snel en goed Rikus Vugteveen kon stofferen.”

Robert Stavers moest terugdenken aan zijn rijexamen toen hij de foto zag. De ingewikkelde kruising Kerkhoflaan-Wilhelminastraat was voor kandidaten namelijk een pittige hindernis. ,,Dit was ooit de bekende kruising bij Smid Banden. Als je moest afrijden, reed je altijd over deze kruising.” Voor Greet Ruwen roept de foto beelden uit haar schooltijd op. ,,Zes jaar lang wandelde ik langs deze plek op weg naar de lagere school in de Kapelstraat. Trouwens, er stond ooit een glazen hokje voor dit pand aan de Wilhelminastraat.”

Op de foto van deze week is een schijnbaar rustig stukje Emmen te zien. Gaat er een lichtje branden? Waar stond dit pand en wie is de heer op de voorgrond? Wie het weet mag het, ook deze week, weer zeggen. Dat kan via e-mail: mail@persbureeaumartinlaning.nl , telefonisch op 06-51199666 of via de Facebookpagina van deze krant. Heel veel succes!

Dit artikel is het product van een samenwerking tussen de redacties van Dagblad van het Noorden en Emmer Courant

Nieuws

menu