Samen met

Emmen.Toen (293): 'Ik weet nog dat de bakker met paard en wagen op pad ging om brood te venten'

De nieuwe opgave. Foto: Geert Meertens

,,Dit was de bakkerszaak van Jan de Jonge aan Angelsloërdijk 62”, schrijft Gerrit Bos over de foto van vorige week. ,,Tegenwoordig heet het hier Oude Meerdijk en heeft het pand huisnummer 20. Naast de bakkerszaak staat Rieks de Jonge. Hij volgde zijn vader op die in 1942 plotseling overleed. Rieks was toen nog maar 21 jaar oud. Met hulp van zus Winy lukte het om het bedrijf te runnen.”
Lees meer over
Emmer Courant

Bos vervolgt: ,,Oorspronkelijk komt de familie uit de provincie Groningen. De bakkerszaak stond naast het café van Willem Baas. Later kenden wij dit als café Van der Reijt. Het pand staat er nog. Volledig verbouwd en geen bakkerij meer. Toen het werd verbouwd was ik bij de overburen aan het werk.”

De 84-jarige Truus Jonkers-Langen kent de bakkerij als geen ander. ,,Ik heb er anderhalf jaar als kindermeisje gewerkt, maar hielp ook mee in de winkel. Ik woonde toen aan de toenmalige Angelsloërweg, op de plek waar tegenwoordig de Baptistenkerk staat. Ik weet nog dat de bakker met paard en wagen op pad ging om brood te venten.”

Mevrouw Specken-Kiers is geboren en getogen in het oude Angelslo. Op de plek van mijn ouderlijk huis, waar ik in 1947 geboren ben, staat tegenwoordig een fietsenhok van het Drenthe College. Ik speelde samen met de dochter van de bakker rondom de bakkerij. Een mooie omgeving!”

Jan de Vries herkende ook direct de voormalige bakkerij. ,,Het pand staat er nog, maar is compleet veranderd. Op de foto staat Hendrikus (Rieks) de Jong, de zoon van bakker Jan de Jong.”

Ook deze keer bedankt voor alle leuke reacties over dit mooie stukje oud-Emmen. Deze week een foto van later datum, maar vast ook eentje die veel herinneringen oproept. Hij is gemaakt door Geert Meertens. Ook deze plek is tegenwoordig onherkenbaar. Wie heeft heeft hier nog boeiende zwemavonturen beleefd of herkent mensen op de foto? Laat het ons weten via e-mail: mail@persbureaumartinlaning.nl , telefonisch: 06-51199666 of laat een bericht achter op onze Facebookpagina.

Dit artikel is het product van een samenwerking tussen de redacties van Dagblad van het Noorden en Emmer Courant

Nieuws

menu