Samen met

Eva Meijer is te gast bij Filosofiecafé Emmen: Schrijver en filosoof vertelt over hoe dieren met elkaar communiceren

Schrijver en filosoof Eva Meijer. Foto: Merlijn Doomernik

April is de landelijke maand van de filosofie en Filosofiecafé Emmen sluit daar bij aan. Schrijver en filosoof Eva Meijer komt op zondag 10 april naar theaterschool Loods13, de thuisbasis van het café. In haar lezing besteedt ze aandacht aan de bijzondere wijze van communiceren in het dierenrijk.
Lees meer over
Emmer Courant
Coevorder Courant

De gedachte dat alleen mensen over taalvermogen beschikken valt niet langer te verdedigen. Nieuw onderzoek toont aan dat dieren op de meest uiteenlopende manieren talig contact met elkaar onderhouden.

Inktvissen

De communicatie tussen dieren kent veel variatie. Van bijen is al langer bekend dat ze elkaar de weg wijzen door te overleggen in geur en dans. Inktvissen spreken met hun soortgenoten in kleur en prairiehonden presteren het zelfs een praatje over mensen te houden. Er valt nog veel te onderzoeken over taalgebruik in het dierenrijk, maar nu al is duidelijk dat de consequenties van dit type research immens zijn. Ons denken over dieren, maar ook de plaats van de mens in het grotere geheel staat ter discussie.

Eva Meijer publiceerde twaalf boeken

Nog heel recent kwam haar boek Zee Nu uit en daarin behandelt Meijer op oorspronkelijke wijze de gevolgen van stijging van de zeespiegel. In totaal publiceerde ze twaalf boeken en haar werk is vertaald in achttien talen. Meijer is als onderzoeker verbonden aan de universiteiten van Amsterdam en Wageningen.

De lezing begint om 14.00 uur. Kaarten zijn te reserveren via www.filosofiecafeemmen.nl

Dit artikel is het product van een samenwerking tussen de redacties van Dagblad van het Noorden en Emmer Courant

Nieuws

menu