Samen met

Ianthe Rijpkema uit Emmen is betrokken bij ontwikkeling pak, waardoor mensen met een dwarslaesie weer kunnen lopen: ‘Ik wil me inzetten voor de maatschappij’

Ianthe Rijpkema Foto: Tridib Das

Op de Technische Universiteit Delft wordt een exoskelet ontwikkeld. Dit is een robotisch pak waarmee mensen met een dwarslaesie weer kunnen opstaan en lopen. Project MARCH is een team van 26 studenten, die voor een heel jaar hun studie opzij schuiven om zich voor dit maatschappelijke doel in te zetten. Ianthe Rijpkema uit Emmen is één van hen.
Lees meer over
Emmer Courant

De 23-jarige studente is sinds september vorig jaar als marketing coördinator aan het project verbonden. ,,Ik doe alles op het gebied van social media. Mijn belangrijkste taak is het publiek vertellen waar we mee bezig zijn en dat doen we via onder meer Facebook, Snapchat en Twitter. Ik ben niet direct betrokken bij het technische proces. In ons team, met studenten met verschillende achtergronden, heeft iedereen zijn eigen functie. Zo hebben we de taken goed verdeeld.”

In maart van dit jaar is het digitale ontwerp van het exoskelet gepresenteerd, vertelt Ianthe. ,,Het technische gedeelte is af, de onderdelen komen binnen. We hopen dat eind deze maand het gehele exoskelet in elkaar zit.”

Pak is op maat gemaakt

Op 19 augustus volgt een presentatie met de gebruiker van het robotisch pak. Dat is Koen, die een dwarslaesie heeft. ,,Het pak is voor hem op maat gemaakt”, vertelt de Emmense. ,,Het is aan zijn lichaamsvormen aangepast.”

Project MARCH is in 2015 op de TU Delft van start gegaan. In telkens wisselende samenstellingen van studenten wordt het exoskelet doorontwikkeld. Nadat Ianthe haar bachelor Industrieel Ontwerpen aan de TU Delft had afgerond, was ze op zoek naar een andere ervaring dan studeren.

Combinatie van het medische aspect en techniek

,,Dit project sprong er voor mij eigenlijk meteen uit door de combinatie van het medische aspect en techniek. In mijn latere carrière wil ik hierin verder.” Na dit ‘tussenjaar’ begint Ianthe in september aan een master binnen de faculteit Werktuigbouwkunde.

Haar deelname aan het project is een zeer nuttige ervaring, vertelt ze. ,,Je leert hoe het is om met 25 andere studenten samen te werken. Hoe communiceer je met mensen en hoe ga je bijvoorbeeld om met frustraties? En je leert hoe het is om in een bedrijf te werken.”

Samen naar hetzelfde doel werken

Ianthe vervolgt: ,,Wat social media betreft, ik vind het heel interessant wat daar allemaal bij komt kijken qua vormgeving en verantwoording naar de buitenwereld. Het gehele team werkt samen naar hetzelfde doel, waardoor iedereen ontzettend gemotiveerd is. Dat maakt het zo leuk om met elkaar te werken. En het is een project waarbij je je inzet voor de maatschappij, ook dat spreekt me zeer aan.”

Dit artikel is het product van een samenwerking tussen de redacties van Dagblad van het Noorden en Emmer Courant

Nieuws

menu