Samen met

Meneer Meertens vertelt | Jan de Boer, alias ‘Jan Patat’

De ouders van Jan de Boer voor hun eerste mobiele patatkraam aan de Boslaan. Op de achtergrond zijn woningen aan de Veenkampenweg te zien. Foto: Collectie Geert Meertens

Niet alleen zijn archief blijkt indrukwekkend. Van hetzelfde kaliber zijn de dikke mappen vol historische foto’s, die een beeld geven van pakweg de afgelopen 80 jaar. Die kennis van de plaatselijke historie bestaat niet alleen op papier. Ook het geheugen van de 75-jarige Emmenaar is een rijke bron vol verhalen en anekdotes. Kortom, Geert Meertens ten voeten uit!
Lees meer over
Emmer Courant

,,Begin jaren vijftig maakte de puntzak patat een niet te stuiten opmars. Vanuit het zuiden drongen de smakelijke aardappelreepjes ook door in Emmen, met als plaatselijke pioniers de families Huizing en De Boer. Van laatstgenoemde familie ontpopte zich met name zoon Jan de Boer als populaire patatbakker. Op een opmerkelijke locatie – vlakbij de spoorwegovergang aan de Boslaan – bouwde hij een grote, vaste klantenkring op. Dat succes was niet enkel het gevolg van zijn smakelijke- en kwalitatief hoogstaande frietjes en kroketten. Met zijn vriendelijke en spontane persoonlijkheid won hij de sympathie van vele patatliefhebbers, waardoor hij bij iedereen liefkozend bekend stond als ‘Jan Patat’.

Vaste kraam

De huidige cafetaria De Zandsteeg vormde de basis van de familie De Boer. De eerste zakjes patat werden daar verkocht. De familie zocht uitbreiding en zag kans een vergunning te krijgen voor een aanvullend verkooppunt op een smalle strook grond - eigendom van de NS – vlakbij de overweg tussen de Boslaan en de Veenkampenweg. Blijkbaar ging het met de verkoop van patat, snacks en snoep voor de wind, getuige de vervanging korte tijd later van de mobiele kar door een vaste kraam. Een aantal bewoners aan de Veenkampenweg zag deze situatie letterlijk met lede ogen aan.

Knakkende knakworstjes

Het assortiment van ‘Jan Patat’ was destijds nog niet zo uitgebreid als tegenwoordig veelal het geval is. Zo maar een greep: frietjes, kroketten, nog echt knakkende knokworstjes, chocolade en snoepgoed. En wat de prijzen betreft, een patatje kostte in die tijd 25 cent, inclusief mayonaise. Liever met mosterd of piccalilly, Jan had het allemaal. Ik herinner me dat de verlichting van de patatzaak een heel aparte uitstraling had. Het onderkomen moest het aanvankelijk namelijk zonder stroom stellen en het gaslicht kenmerkte zich door een geelachtig schijnsel.

Als geregelde bezoeker verrichtte ik af en toe wat klusjes voor Jan: producten halen van Jans thuisadres aan de Husingecamp in Angelslo of voorgebakken patat meenemen uit de Noordbargerstraat. Kortgeleden ontmoette ik Jurrie de Boer, zoon van Jan. Het deed me goed dat hij nog wist van mijn hand- en spandiensten. Na het overlijden van De Boer senior is dat pand aan de Noordbargerstraat overigens verkocht. Zijn zoon Jan overleed vlak na de jaarwisseling van 1987, hij werd slechts 54 jaar. De kraam werd nog enkele jaren voortgezet door de familie Olijve.

Dit artikel is het product van een samenwerking tussen de redacties van Dagblad van het Noorden en Emmer Courant

Nieuws

menu