Samen met

Stolpersteine in Emmen krijgen grondige poetsbeurt: Teksten zijn straks weer goed leesbaar

Foto: Roel Grit

De 138 Stolpersteine, die in de gemeente Emmen liggen, krijgen de komende tijd een grondige poetsbeurt. De klus wordt uitgevoerd door leden van Odd Fellows. Het is de bedoeling dat de teksten op de stenen voor de 4 mei herdenking allemaal weer goed leesbaar zijn.
Lees meer over
Emmer Courant

Sinds 2013 liggen er in de gemeente Emmen 138 Stolpersteine, ook wel bekend als struikelstenen. Het zijn herinneringsmonumentjes aan de gedeporteerde Joden die zijn omgekomen in de concentratiekampen.

De Stolpersteine zijn gemaakt van beton en op de kop zit een messing plaatje van 10 bij 10 centimeter, waarin de naam, geboortedatum, deportatiedatum, plaats en datum van overlijden zijn gestanst. Na verloop van tijd zijn de stenen, mede door weersomstandigheden, vervuild geraakt en daarom moeilijk leesbaar geworden.

Stolpersteine is een project van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig. Het is een over geheel Europa verspreid monument voor de slachtoffers van het nationaalsocialisme. De stenen zijn aangebracht in de trottoirs, voor de vroegere woonhuizen van mensen die door de nazi’s verdreven, gedeporteerd, vermoord of tot zelfmoord zijn gedreven.

Dit artikel is het product van een samenwerking tussen de redacties van Dagblad van het Noorden en Emmer Courant

Nieuws

menu