Samen met

Wildlands Foto van de Week - 17

Nijlpaarden kunnen onder water geluiden uitzenden. Foto: Rina Weggemans

Rina Weggemans uit Emmen heeft de Wildlands Foto van de Week gemaakt. Zij fotografeerde één van de nijlpaarden in het park, terwijl het dier met de oren klappert.
Lees meer over
Emmer Courant

Dat levert een mooi effect van het water op in deze foto. Terwijl deze verder goed scherp is, waarbij de focus op de kop van het nijlpaard ligt.

De wetenschappelijk naam - Hippopotamus - is afgeleid van een Grieks woord dat waterpaard betekent. Vroeger dachten wetenschappers namelijk dat nijlpaarden verwant waren aan hoefdieren, maar na een DNA-onderzoek bleek het nijlpaard veel nauwer verwant aan walvisachtigen. Verrassend genoeg hebben walvissen en nijlpaarden nog altijd veel vergelijkbare kenmerken. Walvissen en nijlpaarden hebben namelijk magen met meerdere kamers, die geschikt zijn om te grazen. Ook hebben ze krachtige longen waarmee ze de lucht snel kunnen in- en uitademen.

Het strottenhoofd van nijlpaarden en walvissen is vergelijkbaar; onder water kunnen ze geluiden uitzenden. Een blauwe vinvis kan een roep produceren van liefst 188 decibel: dat is luider dan een straalmotor. Geluiden van nijlpaarden zijn gemeten op 115 decibel: ongeveer hetzelfde volume als een rockconcert. De oren van nijlpaarden en walvissen lijken ook op elkaar. Deze zijn ‘ontworpen’ om onder water beter te kunnen horen en trillingen te voelen.

Meedoen

Heb jij Wildlands bezocht, daar een mooie foto gemaakt en wil je meedoen aan deze verkiezing? Stuur jouw horizontale foto van minstens 1 MB - voorzien van volledige naam en woonplaats - naar foto@wildlands.nl.

Dit artikel is het product van een samenwerking tussen de redacties van Dagblad van het Noorden en Emmer Courant

Nieuws

menu