Samen met

Wildlands Foto van de Week - 38

De morpho wisselt tijdens het vliegen zijn felblauwe kleuren af met de wat doffere kleur bruin aan de andere kant van zijn vleugels. Foto: Marjan Speller

Marjan Speller uit Emmen fotografeerde deze prachtige blauwe vlinder en wint daardoor de Wildlands Foto van de Week. Een lucky shot noemt de fotografe haar plaat.
Lees meer over
Emmer Courant

Deze blauwe morpho - zoals de soort heet - liet slechts een paar tellen zijn blauwe vleugels zien. De kleuren van een vlinder helpen vaak om te overleven en dat lijkt bij zo’n opvallende blauwe vlinder misschien wat vreemd. De onderkant van de vleugels is bruin, met hier en daar een tekening van een oog.

De morpho wisselt tijdens het vliegen zijn felblauwe kleuren af met de wat doffere kleur bruin aan de andere kant van zijn vleugels: felblauw, bruin, felblauw, bruin. Een aannemelijke theorie is dat het daardoor heel lastig wordt voor vogels en andere natuurlijke vijanden om de vlinder constant in de gaten te houden. Een ontsnappingspoging is dus mogelijk.

De vlinder is bekend vanwege zijn kenmerkende blauwe vleugels. Tenminste: wij zien blauwe kleuren, maar eigenlijk zijn de vleugels helemaal niet blauw. Met deze haast iriserende kleur kan de morpho het licht manipuleren. Hierdoor zien wij alleen een fluweelachtige blauwe kleur, die op ons netvlies weerkaatst. Een wat ingewikkeld verhaal, maar natuurlijke vijanden zien dit ook zo. En beter nog: het schrikt ze zelfs af.

Meedoen

Heb jij Wildlands bezocht, daar een mooie foto gemaakt en wil je meedoen aan deze verkiezing? Stuur jouw horizontale foto van minstens 1 MB - voorzien van volledige naam en woonplaats - naar: foto@wildlands.nl.

Dit artikel is het product van een samenwerking tussen de redacties van Dagblad van het Noorden en Emmer Courant

Nieuws

menu