‘Nieuwe naam’ voor Burgemeester Tjalmapark in Hoogeveen

'Nieuw' naambord voor Tjalmapark. Foto: André Weima

De laatste tijd wordt er veel gediscussieerd over het Burgemeester Tjalmapark. Vanwege het omstreden verleden wordt bekeken of oud-burgemeester Jetze Tjalma nog wel geëerd moet worden met een eigen park. Twee maanden geleden belandde het bord van het park al een keer bij het vuilnis. Nu heeft iemand iets anders bedacht: over het bord is een paneel getimmerd met daarop een andere naam: Apotheker Hendrik Radyspark (1890-1924).

Over het doen en laten van oud-burgemeester Tjalma - ereburger van Hoogeveen en naar wie het park vernoemd is - bestaat al lange tijd twijfel. De SGP wil dat hem de eretitel ontnomen wordt en dat het park een andere naam krijgt. De partij baseert zich op onderzoek door streekhistoricus Albert Metselaar.

Namen en adressen van Joodse inwoners

Volgens Metselaar leverde Tjalma in de oorlog meerdere keren lijsten met namen en adressen van joodse inwoners aan de Duitsers. ,,De eerste keer al op 16 mei 1940. En het bleef niet bij één lijst.’’ Dat Tjalma na de oorlog burgemeester heeft kunnen blijven, komt volgens de streekhistoricus omdat de politiek hem de hand boven het hoofd heeft gehouden.

Het gaat maanden duren voordat het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD) met een rapport komt over de rol van oud-burgemeester Jetze Tjalma van Hoogeveen in de Tweede Wereldoorlog. „In verband met de coronacrisis, ligt het onderzoek helemaal stil. Het Nationaal Archief is gesloten”, aldus een woordvoerder van de gemeente.

De gemeente was dinsdagmorgen op de hoogte van het bord en heeft het direct laten verwijderen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Hoogeveen
menu