100-jarige Zwaantje Zwiggelaar uit Hoogeveen brak been en viert nu haar verjaardag in Weidesteyn

Speciaal optreden voor 100-jarige Zwaantje Zwiggelaar in Weidesteyn. Foto: André Weima

Bloemen, een spandoek, veel familie en live muziek op de parkeerplaats voor het raam van woonzorgcentrum Weidesteyn. Zwaantje Zwiggelaar genoot gistermiddag met volle teugen op haar 100ste verjaardag.


Op Facebook was door Agnes, een van de kleinkinderen, een oproep gedaan voor muzikanten die Happy Birthday voor haar konden spelen. „Dat was snel geregeld, geweldig. Twee saxofonisten, een moeder en zoon, en een trompettist lieten wat liedjes laten horen. Oma had een big smile.”

De 100-jarige die eigenlijk nog zelfstandig woont in de Prinses Marijkestraat woont tijdelijk in Weidesteyn. „Onlangs is ze in de douche gevallen en heeft haar bovenbeen gebroken”, vertelt een van de kinderen. Na de operatie in Emmen is ze naar Weidesteyn gegaan om te revalideren. De coronacrisis was intussen uitgebroken en bezoek werd na een week verboden. Dat haar kinderen en kleinkinderen niet op bezoek kunnen komen, valt haar erg zwaar.

100 jaar geleden werd ze geboren in Nieuwlande en ze bracht daar ook haar jeugd door. Ze ging naar de School met de bijbel. Daarna ging ze werken als dienstmeisje. Eerst in haar eigen dorp, later ook een tijdje in Amsterdam. Haar dochter vertelt: „Door het uitbreken van de oorlog ging ze terug naar Nieuwlande omdat het in Amsterdam te gevaarlijk was geworden. Maar ze heeft het altijd prachtig gevonden, om daar in de grote stad te zijn.”

In Nieuwlande leerde ze haar man Jans Zwiggelaar kennen en zijn ze getrouwd. Ze kregen vier kinderen: een jongen en drie meisjes. „Mijn moeder was altijd druk met het huishouden, wat in die tijd best een zware taak was. Kleren naaien en verstellen, maar ook groenten en aardappelen verbouwen in eigen tuin. Groentes werden geweckt, zodat ‘s winters er ook ‘verse groenten’ op tafel stonden. Al met al was ze een ‘bezige bij’.”

In 1971 zijn Zwaantje en Jans verhuisd naar Hoogeveen. Naar de Prinses Marijkestraat, omdat Jans was gaan werken bij de ‘blikfabriek’.” In die periode genoten ze van de busreisjes met name naar Duitsland.” In 1980 kwam haar man Jans plotseling te overlijden op 61-jarige leeftijd, de kinderen waren toen de deur al uit. De familie groeide uit met 10 kleinkinderen en 13 achterkleinkinderen.

Zwaantje is altijd blijven wonen aan de Prinses Marijkestraat. „Ze heeft altijd gezond geleefd, nooit gerookt en eigenlijk ook nooit medicijnen gebruikt. Af en toe een advocaatje of een vruchtenwijntje. Ze is op 60-jarige leeftijd nog begonnen met autorijlessen. Tot haar 85ste heeft ze auto gereden”, vertelt een van de drie dochters met enige trots.

De familie hoopt samen met hun moeder/oma over een tijdje samen de verjaardag nog eens over kunnen doen onder normale omstandigheden.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Hoogeveen
menu