Amnesty International Hoogeveen roept mensen op om vanuit huis te schrijven tijdens Write for Rights. 'Schrijven helpt echt'

Schrijfpakketjes zijn af te halen bij de bibliotheek aan de Willemskade in Hoogeveen. Foto: Amnesty Hoogeveen

Een brief schrijven tijdens de Internationale Dag van de Rechten van de Mens voor Amnesty kan dit jaar niet in de bibliotheek in Hoogeveen. Amnesty International vraagt iedereen om vanuit huis in de pen te klimmen voor de schrijfactie Write for Rights. De schrijfpakketjes zijn af te halen in de bieb.
Lees meer over
Hoogeveen

Tijdens Write for Rights worden brieven geschreven naar autoriteiten van verschillende landen. ‘Elk jaar wordt er geschreven voor tien mensen. Deze mensen kennen elk andere nationaliteiten, culturen en gewoontes. Eén ding hebben ze echter met elkaar gemeen: er wordt hen groot onrecht aangedaan door autoriteiten. Wereldwijd zijn er mensen die onterecht vastzitten, worden bedreigd en gemarteld, puur omdat zij opkomen voor hun rechten’, vertelt Bryonie Vaartjes van Amnesty International Hoogeveen.

Gewetensgevangenen

Dit jaar komt Amnesty Internationaal onder anderen in actie voor Zhang Zhan uit China. ‘Zhan deed als één van de weinige burgerjournalisten verslag van de destijds beginnende coronacrisis. Zij deed verslag van overheidsvertegenwoordigers die in Wuhan verslaggevers oppakten en familieleden van coronapatiënten lastig vielen. Ze werd opgepakt en veroordeeld tot vier jaar cel.’

Verder is het mogelijk om te schrijven voor de 16-jarige Mikita Zalatarou uit Belarus. ‘Hij belandde in een demonstratie waar hij niets mee te maken had. Mikita werd gearresteerd en beschuldigd van het gooien van een molotovcocktail naar de politie. In de gevangenis werd hij slecht behandeld: hij werd geslagen en kreeg elektrische schokken toegediend, ondanks het feit dat hij epilepsie heeft. Mikita is vervolgens veroordeeld tot vijf jaar gevangenschap, alhoewel er een gebrek aan bewijs tegen hem is’, aldus Vaartjes.

De brieven die worden geschreven kunnen ingeleverd worden bij de bibliotheek. De bieb verstuurt de brieven en neemt de verzendkosten voor haar rekening.

Ook op diverse scholen voor VO/MBO wordt meegeschreven, waaronder De Windroos (VSO) en de Internationale Schakelklas van RSG Wolfsbos.

Expositie

In het kader van de Internationale Dag voor de Rechten van de Mens mag Amnesty Hoogeveen het werk tentoonstellen van kunstenares Agnes van Eupen. Haar expositie omvat dertien verscheidene schilderijen met als thema: politieke moorden en verdwijningen.

Schrijven helpt wel

In Nederland werden er vorig jaar 500.000 brieven gestuurd voor Write for Rights. Internationaal kwam de teller uit op 4,5 miljoen. Hierdoor kwam onder andere mensenrechtenverdediger Germain Rukiki Uit Burundi vrij en werd de moordzaak van Popi Qwabe en Bongeka Phungula uit Zuid-Afrika heropend. ‘Schrijven helpt echt!’.

Nieuws

menu