Boze Hoogeveners protesteren tegen parkeernota: 'Die is zo absurd'

Bewoners van het centrumgebied in gesprek met burgemeester Karel Loohuis. Foto: Andre Weima Fotografie

Bewoners van het centrumgebied in Hoogeveen zijn woest. De reden: de (concept)parkeernota. Donderdagavond hielden zij voor het raadhuis een protestactie, die ondanks het slechte weer druk werd bezocht. De boodschap was luid en duidelijk: de nota moet van tafel. Een eerste succesje werd al geboekt. Burgemeester Karel Loohuis deed ter plekke de belofte een bewonersbijeenkomst te organiseren. De uitnodiging daarvoor ontvangen zij uiterlijk dit weekend al in de bus.
Lees meer over
Hoogeveen

De regen komt met bakken uit de hemel, maar het deert de demonstranten geenszins. Ze zijn furieus en nemen geen blad voor de mond. ,,Al moet ik hier de hele nacht in de regen staan, ik doe het”, klinkt het strijdlustig. Het plein voor het raadhuis staat vol. Met mensen, maar ook met geparkeerde auto’s. Want dat laatste was de nadrukkelijke opdracht: kom met zoveel mogelijk auto’s om ervoor te zorgen dat alle parkeerplaatsen bezet zijn zodat de nieuwe wethouders, die later die avond worden geïnstalleerd, geen parkeerplek kunnen vinden.

Kwaad bloed

De (concept)parkeernota heeft kwaad bloed gezet in het centrumgebied en een brede rand er omheen. Vooral de kosten voor een parkeerkaart voor een tweede auto, die 1080 euro moet gaan kosten in plaats van de huidige 54 euro, is slecht gevallen. Maar ook voor de digitale bezoekerspas, die slechts 24 uur per maand kan worden ingezet en waarmee de privacy ver te zoeken is, hebben ze geen goed woord over.

De protestactie was de afgelopen dagen geheimzinnig rond gefluisterd, met als doel om het gemeentebestuur te kunnen overvallen. ,,Hadden we de actie vooraf luid en duidelijk verkondigd, dan zou het hier vanavond nog veel drukker zijn geweest. Nu wisten velen er niet eens vanaf”, vermoedt Shirley Benjamins, die samen met haar man Olav naar het raadhuisplein is gekomen. Als ze plots burgemeester Karel Loohuis in het vizier krijgt, duikt ze op hem af. ,,Ik word bozer en bozer. Deze parkeernota is zo absurd. Dat we iets meer moeten gaan betalen, prima. Maar de tarieven die nu op tafel liggen zijn ronduit belachelijk. Dat kunt u niet uitleggen”, briest ze. ,,Het heeft allemaal te maken met de troep die de gemeente ervan heeft gemaakt”, valt een ander haar bij.

Hoongelach

Als de burgemeester aangeeft dat enquêtes zijn gehouden, gaat hoongelach op. ,,Waar zijn die uitgezet?” Loohuis moet het antwoord schuldig blijven. Hij probeert uit te leggen dat de inwoners hun grieven kenbaar moeten maken aan de raadsfracties, maar ze nemen er geen genoegen mee. Uiteindelijk doet hij de belofte een bijeenkomst te organiseren. ,,Ik vind het sportief dat u ons verhaal wilt aanhoren”, reageert Shirley toch positief. Iets wat scheidend wethouders Gert Vos en Erik Giethoorn niet aandurfden. Zij spoedden zich kort daarvoor naar binnen om de confrontatie met protesterende inwoners vooral niet aan te hoeven gaan.

Een bewoonster van de Van Hogendorpstraat sjouwt rond met een groot bord voor haar borst met daarop de tekst: ‘Ongestraft failliet van ons geld en dan moeten wij de schulden betalen?’ ,,Wij houden ons al zo lang in over alle dingen die gebeuren in Hoogeveen, denk aan de parkeergarage, de ijsbaan en ga zo maar door. Het is krankzinnig. Wij moeten dit als burgers allemaal ophoesten. De gemeente heeft een vreselijk financieel beleid gevoerd. En ja, daar is de parkeernota ook een gevolg van.” Ze staat er niet voor zichzelf, want zij heeft een oprit bij haar woning, maar voor al die anderen in het centrumgebied die in een huurhuis wonen en in de nabije toekomst als het aan de gemeente ligt belachelijke parkeertarieven moeten gaan betalen. ,,Nee, het zal vast niets uithalen, maar ze moeten wel weten dat ze niet alles kunnen maken”, verzucht ze.

In enkele buurten zijn handtekeningenacties gehouden. De verzamelde handtekeningen worden op 5 november aan de gemeenteraad aangeboden, wanneer de (concept)parkeernota op de agenda staat. Daarnaast zijn er heel wat bezwaarschriften ingediend.

Nieuws

Meest gelezen

menu