Boze jongeren roepen op tot rellen in Hoogeveense wijk Krakeel, politie met man en macht paraat

Drukte van belang bij het Zuiderpark in Hoogeveen. Foto: Harm Meter

Boze jongeren hebben vanavond geprobeerd amok te maken in Hoogeveen. Via sociale media riepen zij op om massaal naar de wijk Krakeel te komen om daar de „politie en overheid duidelijk te maken dat zij te ver gaan met dingen en teveel provoceren”.

Gaandeweg de avond verschenen er meer oproepen. „Het is nu of nooit. Iedereen Krakeel nu nu nu!!’ De bedoeling was dat de jongeren om 22.00 uur bijeen zouden komen bij winkelcentrum de Grote Beer (nadat er verzameld was bij de fietsbrug). „Neem zoveel mogelijk mensen en vuurwerk mee zodat we echt herres kunnen gooien”, luidde de oproep op Instagram-account ChaosHoogeveen. Vermoedelijk bedoelden ze herrie schoppen en wilden ze net als eerder in Den Haag en Utrecht gewelddadig de orde verstoren.

Niet alleen jongeren kwamen naar Krakeel. Rondom het winkelcentrum waren rond 22.00 uur heel veel toeschouwers te vinden. Moeders met kinderen, scootmobiels, auto’s met jong volwassenen, noem maar op. De mobieltjes in de aanslag.

Noodbevel

Ook de politie was goed op de hoogte van de plannen. Agenten hadden zich voortijdig verzameld bij BP-tankstation Zuidoost. Meer dan tien wagens wachtten daar de ontwikkelingen van de ‘herres’ in de wijk af. Burgemeester Karel Loohuis had eerder op de avond al een noodbevel ondertekend. Daarmee had de politie een middel in handen om mensen te kunnen verwijderen van een plek waar ze overlast veroorzaken. De noodverordening maakte het ook mogelijk toeschouwers weg te sturen.

Meerdere aanhoudingen

Naarmate het drukker werd kwamen de agenten in actie. Zij controleerden de jongeren en verrichtten ook enkele aanhoudingen. Op meerdere plekken werd vuurwerk afgestoken. Niet alleen in Krakeel. Ook in het Zuiderpark werden jongeren aangehouden omdat zij zwaar vuurwerk afstaken. „Gaat er nog iets geplunderd worden”, vroeg de beheerder van ChaosHoogeveen zich af.

Na ongeveer een uur leken de opstootjes weer onder controle. Volgens een woordvoerder van de gemeente houdt de politie de rest van de nacht een oogje in het zeil.

Oorzaak boosheid onduidelijk

Waarom de jongeren zo opstandig zijn is niet helemaal duidelijk. De beheerder van ChaosHoogeveen verwees naar het politieoptreden van een dag eerder. Toen waren er volgens wijkbewoners ‘s avonds enkele jongeren bij het pierenbadje in het Sterrenpark die met maskers op wilden ‘demonstreren voor de vrijheid’. Ook werd maandagavond vuurwerk afgestoken. Dat zij daarvoor aangesproken werden door de politie was blijkbaar ongehoord in hun ogen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Hoogeveen
menu