Burgemeester Karel Loohuis: 'Te vroeg voor openen van terrassen'

Burgemeester Karel Loohuis. Foto: Kim Stellingwerf

,,De terrassen kunnen nog niet open. Daarvoor is het té vroeg. Laten we in het zicht van de haven volhouden.” Dat laat burgemeester Karel Loohuis desgevraagd weten. Een standpunt dat op veel onbegrip kan rekenen onder ondernemers in zijn gemeente en ook een standpunt waarmee hij zich niet populair maakt, beseft hij. Toch is hij onverbiddelijk. ,,Dit verhaal is helder uit te leggen. We willen toch niet een jaar inspanning op de vuilnisbelt gooien?”

Loohuis staat daarmee lijnrecht tegenover heel wat collega’s in het land. De dringende oproep van de burgemeesters van Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht aan het kabinet luidde maandag juist: open zo snel mogelijk de terrassen en andere buitenruimten. Handhaven is volgens hen niet meer te doen. Het kabinet heeft echter anders besloten. Vanwege de besmettingscijfers en ziekenhuisopnames mogen de buitenterrassen toch nog niet open vanaf 21 april, zoals eerder naar buiten was gebracht. Het kabinet zegt per week te bekijken of de terrassen open kunnen.

‘Niet het kind met het badwater weggooien’

Loohuis schaart zich vierkant achter dit besluit. ,,Ondanks dat we snakken naar versoepelingen, wijzen de cijfers uit dat we er nog lang niet zijn. De druk op de zorg is enorm, vooral ook omdat veel medewerkers nog altijd door corona uitvallen. Er ontstaat daardoor een tekort aan personeel. We moeten daarom juist nu vasthouden aan de lijn die we met elkaar hebben afgesproken en geen onverantwoorde dingen doen. De uitweg is er, maar nu nog niet. Laten we niet het kind met het badwater weggooien. We hebben nog drie maanden te gaan, dan is het grootste deel van de bevolking ingeënt. Het is een vervelende boodschap, maar we moeten voorzichtig blijven.”

Problemen door grote drukte op terrassen

Waar menigeen stelt dat op terrassen betere controle mogelijk is dan bijvoorbeeld in parken, ziet Loohuis wel degelijk problemen doordat hij grote drukte verwacht op de terrassen. ,,Gooi er ook nog wat alcohol in en het is niet meer in de hand te houden. Handhaving wordt dan ook moeilijk.” Volgens hem is het bovendien belangrijk de maatregelen niet ineens los te laten. ,,Dat moet zeer gecontroleerd gebeuren.”

De burgemeester geeft aan nog steeds tevreden te zijn over hoe de Hoogeveners zich in het algemeen aan de regels houden. ,,Natuurlijk merken wij ook dat het steeds moeilijker wordt.” Continue controles om bijvoorbeeld na te gaan of winkeliers zich aan de opgelegde regels houden, vinden volgens Loohuis niet plaats. ,,Wij zijn niet uit op een heksenjacht. Wel vragen we iedereen, dus ook de winkeliers, om hun gezonde verstand te gebruiken.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Hoogeveen
menu