Fotograaf Rudi Huisman uit Pesse zet Erwin Olaf op de foto: ‘Het oog van de meester voor eeuwig vastgelegd'

Erwin Olaf, gefotografeerd door Rudi Huisman uit Pesse. De rechterfoto is bestemd voor de 'DNA-series'. Foto: Rudi Huisman

Toen fotograaf Rudi Huisman (49) uit Pesse aan Erwin Olaf, een van Nederlands meest bekende fotografen, vroeg of hij hem op de gevoelige plaat mocht vastleggen, stemde Olaf toe tot grote vreugde van Huisman. Vorige week donderdag reisde de Pessenaar af naar Amsterdam. Een mooie aanvulling voor zijn ‘DNA-series’. Ook Youp van ’t Hek, Jan Akkerman en Waylon staan in dit rijtje.

Voor velen zal de naam Erwin Olaf bekend in de oren klinken. Hij is de fotograaf die het koninklijk huis onlangs op de foto zette, maar ook diegene die in de jaren 80 schokkende foto’s maakte van erecties van bejaarde mannen, extreem dikke naakte vrouwen in bondagekleding en hele kleine mensen. ,,Samen met Anton Corbijn is Olaf wel de meest bekende fotograaf in Nederland”, vertelt Huisman. „Hij laat zichzelf eigenlijk nooit fotograferen, dus toen ik terugreed na mijn afspraak met hem besefte ik dat ik deze keer wel een heel bijzonder iemand op de foto heb gezet. De meester zelf.”

De afspraak werd eigenlijk heel toevallig gemaakt. ,,Een week of vier geleden was ik in Amsterdam om Esther Voet, de hoofdredacteur van het Nieuw Israëlietisch Weekblad op de foto te zetten. Ik liep in Amsterdam Erwin Olaf tegen het lijf en Esther kende hem. Ze stelde voor om hem te vragen of ik hem zou kunnen fotograferen. Hij stemde toe.”

Maar met alleen een toezegging ben je er nog niet. ,,Ik moest via zijn management een afspraak maken. Ik nam contact op met de manager en kreeg te horen dat ik nog bericht terug zou krijgen. Dat duurde twee weken. De week voor de afspraak stond alles vast. Ik was ontzettend blij dat het was gelukt. Erwin stond volledig tot mijn beschikking, hoorde ik.”

Spannend

Huisman vond het spannend. ,,Niet om hem op de foto te zetten, maar wel omdat er van alles mis zou kunnen gaan. Lampen die niet werken, ik zou pech kunnen krijgen met de auto. Je kunt zoveel dingen bedenken waardoor het allemaal in de soep loopt. Ik wilde ook echt wel wat neerzetten. Sinds ik de toezegging officieel had ben ik wel tien dagen in mijn hoofd bezig geweest met het maken van de foto. Ik wist precies wat ik wilde doen, ik moest alleen de foto zelf nog schieten.”

De afspraak was in de studio van Olaf, een prachtige ruime oude balletschool. Huisman zette zijn ministudio op in zijn studio en was klaar voor de shoot. ,,Erwin vroeg of de kleding die hij droeg goed was en hij deed nog een mooi leren jack aan. Ik begon met het schieten van de foto’s en vroeg ook nog of hij ideeën had, maar hij liet het volledig aan mij over. Hij heeft een geweldige karakteristieke kop met heldere blauwe ogen en een mooie baard. Het past precies bij het Rembrandtgevoel dat ik voor ogen heb met mijn ‘DNA-series’.”

Met het oog

De Pessenaar wilde de bekende fotograaf graag iets met zijn oog laten doen waarmee hij door de zoeker kijkt. ,,Ik heb geprobeerd of het mooi was als hij een van zijn ogen dichtkneep, maar dat was het nét niet. Dus daarom heb ik hem zijn hand voor zijn oog laten houden. Het oog van de meester is nog wel te zien. Dat is het oog waarmee hij alle kunst maakt waar hij zo beroemd om is geworden.”

Toen Huisman na drie kwartier zeker wist dat hij de plaat te pakken had vertrok hij dik tevreden weer naar het hoge noorden. En de foto’s? Die heeft hij al lang bewerkt. ,,Maar Erwin heeft ze nog niet gezien. Ik stuur ze komende week naar hem op en ik ben benieuwd naar wat hij ervan vindt. Deze past perfect in mijn serie foto’s en daarom wilde ik hem ook graag vastleggen.”

‘DNA-series’

Huisman is al een tijd bezig met zijn ‘DNA-series‘. ,,Ik ben altijd gefascineerd geweest door portretschilderijen. Jammer genoeg kan ik niet schilderen. Ik kan nog geen rechte lijn op papier krijgen en ik kan me dus niet creatief uiten op die manier. Daarom ben ik gaan fotograferen en wil ik graag mensen die ik zelf hoog heb zitten op een bijzondere manier op de foto zetten. Een beetje zoals Rembrandt van Rijn zijn schilderijen maakte. Als mensen tegen me zeggen: ‘wat een leuke foto’, dan weet ik dat het geen goede foto is. Een foto moet fascineren, je moet er naar willen blijven kijken en er dingen in ontdekken.” De lijst van Huisman is al lang. Zo heeft hij onder anderen BLØF, Danny Vera, Lenny Kuhr, Bert Visscher, Youp van ’t Hek, Jan Akkerman, Waylon en Johan Derksen op de foto gezet.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Hoogeveen
menu