Fractievoorzitter Erik-Jan Kreuze uit Hoogeveen over crisis in CDA: ‘Machteloosheid en teleurstelling overheersen’

,,Machteloosheid en teleurstelling overheersen. Het gevoel dat je hebt alsof je terugkomt van een begrafenis”, omschrijft Erik-Jan Kreuze, fractievoorzitter van CDA Hoogeveen, zijn emoties bij de trammelant binnen de landelijke partij, oftewel de ‘kwestie Omtzigt’. Kreuzes oproep aan het landelijke partijbestuur: ,,Pak de problemen aan die Omtzigt aanstipt en ruim op wie dit alles veroorzaakt heeft.”

Erik-Jan Kreuze.

Erik-Jan Kreuze. Foto: CDA Hoogeveen

CDA Hoogeveen is sinds het nieuws zaterdagmiddag over het vertrek van Pieter Omtzigt nog niet bij elkaar gekomen, wel is er dit weekend regelmatig appverkeer geweest tussen de fractieleden.

Volgens Kreuze is de Hoogeveense afdeling vooral verontrust, maar ook betrokken. Voorspellingen dat hele CDA-afdelingen door deze crisis wel eens zouden kunnen opstappen, trekt hij in twijfel. ,,Zeker in onze fractie in Hoogeveen heerst een andere cultuur.”

Lokale afdelingen

Kreuze zegt het uitermate jammer te vinden dat de landelijke problemen negatief afstralen op de lokale afdelingen. ,,Wij voeren zeer constructieve gesprekken met Kamerleden over allerlei belangrijke onderwerpen, maar dat valt nu allemaal weg. Het gaat in de media alleen nog over de vechtscheiding tussen CDA en Omtzigt. Wij moeten niet weglopen voor de lokale gevolgen, maar ik hoop oprecht dat mensen verder kijken dan de tv-programma’s Op1 en Beau.”

Psychopaat

In een 76 pagina’s tellende memo, dat vorige week naar de media lekte, schrijft Omtzigt dat hij binnen de partij zou zijn uitgemaakt voor psychopaat, zieke man, teringhond, klootzak en eikel. In zijn analyse over de lijsttrekkersverkiezing, problemen rond de partijcultuur en het gebrek aan transparantie over donaties laat Omtzigt weinig heel van de christendemocraten. Omtzigt liet zaterdag weten zijn CDA-lidmaatschap op te zeggen en door te gaan als onafhankelijk kamerlid.

In het document van Pieter Omtzigt leest Kreuze vooral teleurstelling en frustratie. ,,Ik vind het stuk niet erg inspirerend. Het roept veel vragen op. Wat ik erin mis is zelfreflectie. Omtzigt is een enorme sologanger en dat is gevaarlijk. In de politiek gaat het om consensus vinden. Maar dat er fouten zijn gemaakt, is zeker. Als CDA Hoogeveen hebben wij al eerder onze zorgen geuit. Wij zijn echter gewend daarover te discussiëren.”

Drie keer gestemd

Hoewel kritiek op Omtzigt doorklinkt in zijn bewoordingen geeft Kreuze aan drie keer op de Enschedeër gestemd te hebben. Wat hem betreft staat bovendien de CDA-deur weer voor Omtzigt open wanneer hij terugkeert na een lange periode van ziek zijn.

In zijn blog schrijft Kreuze dan ook: ‘Voor mij is Pieter Omtzigt een belangrijk onderdeel van het CDA. Zijn vertrek lijkt definitief, maar voor mij had het niet zo ver moeten komen. Ik hoop dat de veroorzakers ook hun biezen pakken en dat CDA een frisse start kan maken.’

Paniekreactie

Diverse CDA-leden roepen op tot een extra landelijk partijcongres., dat zo snel mogelijk zou moeten plaatsvinden. Kreuze spreekt van een paniekreactie. Zelf vindt hij het te vroeg voor een congres. Hij is van mening dat eerst een gedegen onderzoek en goede communicatie nodig zijn. ,,Ik hoop nu vooral dat het CDA een zelfreinigend vermogen heeft.”

Wat de gevolgen van deze crisis zullen zijn voor CDA Hoogeveen, met de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar in het vooruitzicht, is koffiedik kijken. ,,Voor mijzelf geldt dat ik nog prima mijn politieke idealen binnen het CDA kan verwezenlijken.”

Kreuze verwacht dat Omtzigt, die onafhankelijk Kamerlid wordt, geen eigen partij zal oprichten. ,,Hij staat zo dicht bij de grondprincipes van het CDA.” En het CDA zelf? „De partij is zeer verdeeld, maar valt niet uiteen. Dat hebben andere kwesties in het verleden wel uitgewezen.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Hoogeveen
menu